Ciasto makowe z brzoskwiniami
Ciasto makowe z brzoskiwniami
Ciasto a’la Makowa Panienka. Naponczowany alkoholem makowy biszkopt przełożony masą śmietanową z serkiem mascarpone i brzoskiwiniami. Przepyszne eleganckie ciasto, szczególnie na okazje. Wierzch opcjonalnie można zalać tężejącą galaretką pomarańczową (1 opakowanie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wrzątku).
Zobacz także → ciasto pijak.
(średnia blacha o wym. 21×25 cm lub typowa prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Biszkopt makowy:
– 6 jajek
– 150g suchego maku
– 1 szklanka mąki
– 1 niepełna szklanka cukru
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Masa śmietanowa:
– 600g śmietanki kremówki 30% lub 36%
– 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 4 łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan-fix
Poncz:
– 1 szklanka soku z brzoskwiń (pozostałego z puszki)
– 1 kieliszek rumu, Amaretto lub wódki
Dodatkowo:
– 1 puszka brzoskwiń
▌Jak zrobić ciasto makowe z brzoskwiniami?
Biszkopt makowy: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier oraz żółtka i nadal ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać partiami do ciasta – zmiksować. Na koniec wsypać mak, wlać olej oraz dodać kilka kropli aromatu migdałowego – delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Blachę wyłoyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto makowe i piec około 30 minut w temperaturze 170˚C do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić, następnie przekroić na 2 blaty.
Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączyć, 4-5 połówek pozostawić, resztę brzoskiwń pokroić w niedużą kostkę. Zalewę wymieszać z kieliszkiem wódki, Amaretto albo rumu i naponczować każdy blat ciasta.
Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku (około ¼ szklanki) i dokłanie wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukry, następnie dodawać partiami serek mascarpone. Na koniec wlać żelatynę lub wsypać 1 śmietan-fix. Do masy śmietanowej dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać.
Na naponczowany blat ciasta makowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, na to drugi naponczowany blat ciasto makowego, reszta masy śmietanowej. Wierzch ciasta wyłożyć pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami. Ciasto makowe z brzoskiwniami przechowywać w lodówce. Przed podaniem ciasto schłodzić przynajmniej 3-4 godziny.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć