Ciasta i ciasteczka

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Ciasto makowe z brzoskiwniami

Ciasto a’la Makowa Panienka. Naponczowany alkoholem makowy biszkopt przełożony masą śmietanową z serkiem mascarpone i brzoskiwiniami. Przepyszne eleganckie ciasto, szczególnie na okazje. Wierzch opcjonalnie można zalać tężejącą galaretką pomarańczową (1 opakowanie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wrzątku).

Zobacz także → ciasto pijak.

(średnia blacha o wym. 21×25 cm lub typowa prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Biszkopt makowy:

– 6 jajek

– 150g suchego maku

– 1 szklanka mąki

– 1 niepełna szklanka cukru

– 5 łyżek oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

–  kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

– 600g śmietanki kremówki 30% lub 36%

– 1 opakowanie serka mascarpone (250g)

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

–  4 łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan-fix

Poncz:

– 1 szklanka soku z brzoskwiń (pozostałego z puszki)

– 1 kieliszek rumu, Amaretto lub wódki

Dodatkowo:

– 1 puszka brzoskwiń

Jak zrobić ciasto makowe z brzoskwiniami?

Biszkopt makowy: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier oraz żółtka i nadal ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać partiami do ciasta – zmiksować. Na koniec wsypać mak, wlać olej oraz dodać kilka kropli aromatu migdałowego – delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.

Blachę wyłoyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto makowe i piec około 30 minut w temperaturze 170˚C do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić, następnie przekroić na 2 blaty.

Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączyć, 4-5  połówek pozostawić, resztę brzoskiwń pokroić w niedużą kostkę. Zalewę wymieszać z kieliszkiem wódki, Amaretto albo rumu i naponczować każdy blat ciasta.

Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku (około ¼ szklanki) i dokłanie wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukry, następnie dodawać partiami serek mascarpone. Na koniec wlać żelatynę lub wsypać 1 śmietan-fix. Do masy śmietanowej dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać.

Na naponczowany blat ciasta makowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, na to drugi naponczowany blat ciasto makowego, reszta masy śmietanowej. Wierzch ciasta wyłożyć pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami. Ciasto makowe z brzoskiwniami przechowywać w lodówce. Przed podaniem ciasto schłodzić przynajmniej 3-4 godziny.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto makowe z brzoskwiniami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button