Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Wspaniale wilgotne, z orzechami i kremem z serka śmietankowego. Ciasto marchewkowe to deser idealny na chłodną porę; pachnące aromatem cynamonu i przyprawy korzennej – do piernika.
Prezentuję wam prosty przepis na ciasto marchewkowe na klasyczną tortownicę. Uwielbiam je jesienią i zimą. Możecie dać mix orzechów lub same włoskie. Ze swojej strony polecam również posiekane orzechy ziemne solone (wówczas do ciasta nie dajemy już szczypty soli). Polecam serdecznie 🙂
Zobacz także → jabłecznik ucierany na oleju.
(tortownica 24 lub 26 cm)
Składniki:
– 3 średnie marchewki
– 80-100g posiekanych dowolnych orzechów (mp. włoskie, ziemne albo laskowe)
– 4 jajka
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– szczypta soli
Krem z serka:
– 200g serka śmietankowego (np. Twój wój Smak Piątnica, Almette, Philadelfia, Łaciaty Naturalny albo Mój Ulubiony)
– 200 ml schłodzinej śmietanki 30%
– 3 łyżki cukru pudru
– gaść posiekanych dowolnych orzechów
▌Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Marchewki umyć, obrać a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Jajka ubić z cukrami na gładki puch. Stopniowo dolewać olej i dalej miksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę – nadal miksować.
Na koniec dodać mielony cynamon, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz startą marchewkę. Masę na ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wlać ciasto. Ciasto marchewkowe wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 45-50 minut na grzałce góra-dół na środkowej półce (do suchego patyczka).
Krem z serka: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek wraz z cukrem puderm i nadal ubijać jeszcze przez około 1 minutę do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy kremy z serka śmietankowego wyłożyć równoniernie na ostudzone ciasto marchewkowe. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć