Duszona karkówka z szybkowaru
Duszona karkówka z szybkowaru
Jest mocno aromatyczna, słodko-ostra w smaku, za sprawą śliwek, cynamonu, miodu oraz ostrego chili i czosnku. Cynamon pasuje nie tylko do ciast i deserów. Świetnie też podnosi smak mięs. Duszoną karkówkę przyrządziłam w szybkowarze. Wiele się mówi, iż jest to niezastąpiony pomocnik w kuchni, gdyż znacząco skraca czas przyrządzania potraw. Postanowiłam się o tym przekonać 🙂
Szybkowar to urządzenie z wieloletnią, ba wielowiekową wręcz tradycją. Został wynaleziony przez Denisa Papina w 1679 r. Szybkowar Vitavit Fissler, bo taki posiadam, zawiera 3 elementy: duży wysoki garnek o pojemności 6 l, patelnię 2,5 l, pokrywę oraz wkład do gotowania na parze ze stojaczkiem. Garnek podczas gotowania jest szczelnie zamknięty. Wewnątrz wytwarza się wysokie ciśnienie a temperatura przekracza ponad 100°C. Przez co czas gotowania skraca się nawet o 70 %! Potrawa zaś zachowuje więcej witamin i składników mineralnych.
Jestem zachwycona delikatnością duszonej karkówki z szybkowaru. Mięso po ugotowaniu jest mięciutkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Źle oszacowałam czas duszenia i mięso się trochę rozpadło. Widzę, że spokojnie wystarcza 30 minut duszenia, zamiast ok. 1,5 godziny w przypadku tradycyjnego garnka. Tak samo jest w przypadku warzyw gotowanych na parze, to zaledwie 2 minuty, zamiast 10-15! To spora oszczędność czasu i kosztów energii/gazu.
Zalety gotowania w szybkowarze
✔ przyspiesza proces gotowania
✔ dania zachowują więcej składników odżywczych
✔ oszczędność czasu (do 70 % krócej), energii, wody i gazu
✔ zachowuje naturalny smak potraw
✔ dania są lekkostrawne, nie wymagają użycia tłuszczu
✔ można go myć w zmywarce.
Czy polecam gotowanie w szybkowarze? Jak najbardziej, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowych, aromatycznych potrawach i oszczędności czasu oraz kosztów związanych z energią lub gazem.
Przepis na: Karkówka duszona z szybkowaru
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dag karkówki
– kilkanaście suszonych śliwek
– 2 czerwone cebule
– 1 łyżeczka miodu
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 2 goździki
– 1 czubata łyżka mąki
Marynata do mięsa:
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego
– ok. ¾ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– po ½ płaskiej łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ¼-⅓ łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
▌Jak zrobić duszoną karkówkę z szybkowaru?
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry lub w grubą kostkę. W miseczce połączyć składniki marynaty i natrzeć nią karkówkę. Jeśli dysponujemy czasem można wstawić mięso do lodówki na kilka godzin, jeśli nie, obsmażyć porcjami na patelni szybkowaru. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa, zeszklić.
Następnie zalać mięso wodą, tyle by delikatnie je przykryła, wrzucić suszone śliwki, goździki, ziarenka ziela angielskiego, dodać łyżeczkę miodu, następnie szczelnie zamknąć pokrywę szybkowaru. Gotować na największym ogniu, dopóki w szybkowarze nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie i niebieski wskaźnik podniesie się w górę odsłaniając 2 białe paski. Wówczas należy zmniejszyć gaz do minimum i gotować potrawę 30 minut. W przypadku duszenia w tradycyjnym garnku należy dusić mięso około 1,5 godziny.
Po 30 minutach należy wyłączyć gaz i wyrównać ciśnienie przy pomocy uchwytu na rączce, bądź wstawić szybkowar do zlewu po strumień zimnej wody. Kiedy niebieski wskaźnik na pokrywie opadnie (schowa się), można otworzyć szybkowar. Mięso powinno być już wystarczająco miękkie. Ja dusiłam 40 minut i czas ten okazał się zbyt długi, bo mięso zaczęło się rozpadać.
Na koniec zaprawić sos mąką. W ¼ szklanki zimnej wody rozrobić 1czubatą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Włączyć na chwilę gaz, by potrawa się zagotowała. Wymieszać. Doprawić karkówkę do smaku solą, ewentualnie pieprzem i cynamonem.
W szybkowarze (duży garnek) ustawić podstawkę do gotowania na parze. Wlać wodę. Umyte warzywa – kalafior podzielony na różyczki oraz cukinię pokrojoną w kostkę umieścić w koszyczku, który należy ustawić na podstawce w szybkowarze. Zamknąć pokrywę. Gotować na dużym gazie, dopóki niebieski wskaźnik się nie podniesie w górę. Wówczas należy zmniejszyć gaz do minimum i gotować warzywa przez 2 minuty. Wyłączyć gaz.
Wyrównać ciśnienie przy pomocy uchwytu na rączce szybkowaru bądź wstawić go pod strumień zimnej wody. Kiedy niebieski wskaźnik opadnie, można otworzyć pokrywę. Duszoną karkówkę z szybkowaru podawać z ziemniakami, bądź kaszą oraz z warzywami gotowanymi parze lekko osolonymi już na talerzu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
ciekawe połączenie smaków:)
Świetny przepis! Uwielbiam duszone mięsa. Chciałabym mieć taki szybkowar w swojej kuchni 🙂
Wygląda bosko ! A dodatek śliwki i cynamonu strasznie intryguje 🙂 Muszę spróbować tego połączenia !
Gorąco polecam, chili zaś dodaje ostrości 😉
Wygląda nieźle :-).
Nigdy nie używałam szybkowaru, ale efekt powala. Aż się głodna zrobiłam.
Jeżeli chcesz, żeby karkówka miała naprawdę taki intensywny smak i zapach to dodaj kilka kropel whisky. Alkohol i tak w szybkowarze sie wywietrzy, a zostanie taka fajna, dębowa nuta 🙂
Dziękuję za inspirację, wypróbuję Twój patent:)