Frytki z cukinii
Frytki z cukinii
Mięciutkie w środku z chrupiącą panierką. Takie są frytki z cukinii z piekarnika. Moim zdaniem to genialny pomysł na danie z cukinii i jednocześnie ciekawa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Frytki z cukinii możecie podać do mięs czy ryb zamiast zienmiaków lub jako samodzielną przekąskę na imprezę domową. Szczególnie polecam je z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu tzatziki albo sosu pomidorowego/ketchupu.
Frytki z cukinii obtaczamy w jajku i w bułce tartej,a następnie pieczemy w piekarniku w wysokiej temperaturze do wyraźnego zarumienienia skórki. Są bardziej dietetyczne od klasycznych frytek, bo nie frytek z cukinii nie smaży się w głębokim tuszczu (choć zapewne też można).
Zobacz także → placki z cukinii z serem żółtym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
– 3 jajka
– 3-4 łyżki mleka
– 5 łyżek oleju
– bułka tarta
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– niepełna łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
▌Jak zrobić frytki z cukinii?
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce, nie obierać ze skórki. Każdą przekroić wzdłuż kilkakrotnie do uzyskania kawałków o długości 5 cm i grubości 1,5-2 cm.
W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem, olejem i przyprawami. Frytki z cukinii najpierw obtoczyć w bułce tartej, następnie w jajku i znów w bułce tartej. Frytki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach 1 cm.
Piekarnik nagrzać do 220⁰ (funkcja góra-dół lub grill). Frytki cukiniowe piec do zarumienienia skórki przez około 25 minut. W trakcie pieczenia należy przerwacać frytki na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.
Frytki z cukinii podawać zarówno do potraw mięsnych, ryb oraz wegetariańch, z dodatkiem ketchupu albo sosu czosnkowego.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Super, bardzo fajny pomysł na cukinię 🙂
Dzięki 🙂