Mięsa

Gołąbki bez zawijania w piekarniku

Gołąbki bez zawijania w piekarniku

To tzw. gołąbki oszukane. Gołąbki bez zawijania w piekarniku są szybkie w stosunku do tych tradycyjnych, gdyż nie wymagają zawijania w liście kapusty. Kapustę drobno się szatkuje albo ściera na tarce o dużych oczkach, następnie podsmaża z cebulą i dodaje do mięsa.

Gołąbki bez zawijania przypominają w zasadzie pulpety w sosie pomidorowym, z tą różnicą że te pierwsze zawierają dodatkowo ryż i kapustę. Stąd ten wspaniały smak. Ja wolę usmażyć gołąbki przez włożeniem do piekarnika. Są zwyczajnie smaczniejsze.

Do masy mięsnej oprócz bułki tartej warto dodać też kaszę manną. Kapusta sama w sobie zawiera dużo wody, zatem zagęszczenie i spojenie masy jest tutaj konieczne.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika po uprzednim usmażeniu, wystarczy zalać kotlety sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. Ważne, by pieczone gołąbki znajdowały się tylko w jednej warstwie. Potrzebujecie dużego prostokątnego naczynia do zapiekania. Ja użyłam zwykłej blachy do pieczenia ciast.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym wspaniale smakują zarówno solo, jak i z kulką ziemniaków oraz  z dowolną surówką. Są bardzo soczyste. Serdecznie zachęcam was do spróbowania!

Zobacz takżegołąbki z włoskiej kapusty.

(13 sztuk)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 woreczek ryżu

– ½ małej główki kapusty białej lub włoskiej

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– kilka łyżek bułki tartej

– 2-3 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Sos pomidorowy do gołąbków:

– 4 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 słoik lub kartonik passaty pomidorowej (500g)

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżeczka cukru

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia gołąbków

– olej do smażenia

Jak zrobić gołąbki bez zawijania w piekarniku?

Ryż ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, na pół twardo. Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli. Po chwili dodać kapustę i smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.

W większej misce umieści mięso mielone, ugotowany ryż oraz kapustę z cebulą. Wbić jajko, dodać kaszę, bułkę tartą i przyprawy. Farsz wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dodać nieco bułki tartej. Masa powinna być kleista.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki (kotlety), każdy obtaczać w mące, po czym smażyć na patelni. Gołąbki przełożyć do większego naczynia żaroodpornego (może też być prostokątna blacha do pieczenia ciast).

Sos pomidorowy do gołąbków: Bulion wymieszać z passatą pomidorową. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Połączyć z sosem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz cukier. Sosem pomidorowym zalać gołąbki i wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Piec przez około 45 minut.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami purée i dowolną surówką. Są także zwolennicy jedzenia ich solo.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gołąbki bez zawijania w piekarniku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close