Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Układane warstwami w naczyniu żaroodpornym i zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. Gołąbki bez zawijania to takie mielone czy pulpety mięsne, tyle że z kapustą i ryżem. Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą w stosunku do gołąbków tradycyjnych są łatwiejsze i szybsze w przyrządzeniu. Nie wymagają obgotowywania liści kapusty i zawijania w nie farszu.
Młodą kapustę zwykle drobno szatkuję. Można też zetrzeć ją na na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażam kapustę razem z cebulą, czosnkiem i dodaje do farszu z mięsa i ryżu ugotowanego na półtwardo.
Szybkie gołąbki bez zawijania po wcześniejszym podsmażeniu na patelni wystarczy ułożyć warstwami w naczyniu żarodopornym, zalać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. Zamiast zapiekać oszukane gołąbki w piekarniku, możecie je również dusić w garnku. Warto mieć do tego przeznaczony podłużny garnek, bo w klasycznym garnku gołąbki się po prostu nie zmieszczą., na pewno nie 12 sztuk. Trzeba wtedy podzielić je na dwa garnki.
Zobacz także → gołąbki w sosie pomidorowym.
(12 sztuk)
Składniki:
– 500g mięsa dowolnego mięsa mielonego (dałam z indyka)
– 1 woreczek ryżu lub 100g suchego ryżu
– ½ główki młodej kapusty
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– bułka tarta (opcjonanie)*
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– ¾ łyżeczki rozmarynu
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ¼-⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– maggi
– sól, czarny pieprz
* bułkę tartą dajemy, jeśli farsz jest zbyt luźny
Sos pomidorowy do gołąbków:
– 1l bulionu (może być z kostki)
– 1 słoik lub kartonik passaty pomidorowej 500g lub 700g*
– 1 łyżka mąki
– 1-2 łyżeczki cukru
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
*jeśli daję ten większy słoik, daję wtedy trochę mniej bulionu
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia gołąbków
– smalec lub ewentualnie olej do smażenia
– koperek lub natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić gołąbki bez zawijania z młodą kapustą?
Farsz do gołąbków: Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut, na półtrwardo. Kapustę drobno poszatkować nożem lub ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na smalcu lub oleju. Po chwili dodać kapustę i smażyć przez 8-10 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Lekko posolić.
W większej misce umieścić mięso mielone, ugotowany odcedzony ryż oraz podsmażoną kapustę z cebulą. Wbić jajka i dodać przyprawy. Farsz dokładnie wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Masa powinna być kleista.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki – pulpety, każdy obtaczać w bułce tartej. Podsmażyć na patelni na rumiano z obu stron.
Sos pomidorowy do gołąbków: Bulion wymieszać w garnku ustawionym na gazie z passatą pomidorową, dodać 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz 3 kulki pieprzu. W ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, tak by nie było grudek zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywaru i połączyć z sosem. Sos pomidorowy doprawić do smaku solą, cukrem oraz ziołami prowansalskimi.
Gołąbki bez zawijania przełożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Układać je dwóch warstwach, zalać sosem (powinny być nim całkowicie przykryte) i wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Piec przez 45 minut (ja używam pokrywki).
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą podawać z ziemniakami purée i dowolną surówką lub solo.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Też niedawno robiłam! Bardzo lubię!