Kakaowo-bananowa owsianka
Kakaowo-bananowa owsianka
Jest zdecydowanie moją ulubioną wersją tego dania. Kakaowo-bananową owsiankę lubię jeść zwłaszcza na kolację. Zawarte w niej kakao (bogactwo magnezu) wpływa na mnie relaksująco. Taka owsianka jest także dobrym pomysłem na śniadanie. Płatki owsiane są bogate w składniki odżywcze oraz zapewniają uczucie sytości na długi czas. Podaję nieduże proporcje na owsiankę, takie stosuję. Wy możecie oczywiście dać większe, wedle uznania. Polecam wam także inne wersje „królowej śniadań” – owsianki:
owsianka z jabłkiem i orzechami
(Dla 1 osoby)
Składniki:
– 4-5 łyżek płatków owsianych
– ok. 1 szklanka mleka
– 1 banan pokrojony w plastry
– 1 łyżka rodzynek
– 1 czubata łyżeczka kakao
– szczypta cynamonu
– garść orzechów
– garść pestek słonecznika
– 1 pełna łyżeczka miodu
▌Jak zrobić kakaowo-bananową owsiankę?
Nieduży garnek zwilżyć wodą (wodę wylać), wsypać płatki i zalać je mlekiem. Postawić na gaz. Po zagotowaniu wsypać rodzynki. Gotować 3-4 minuty, często mieszając (płatki lubią przywierać). Na koniec dać szczyptę cynamonu. Dodać czubatą łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Owsiankę przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego na plasterki banana oraz bakalie. Ja wlewam trochę zimnego mleka, by nieco ostudzić płatki. Kakaowo-bananową owsiankę posłodzić miodem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
moje jutrzejsze śniadanko, akurat mam wszystko, co potrzeba 🙂
pozdrawiam,
szana! 🙂
kocham owsianki , każdą , a ta wyżej pychotka po prostu ;d
A te migdały to nie obierasz ze skórki?
Nie obieram, a powinnam?