Potrawy dla DzieciŚniadanieWegetariańskie

Kakaowo-bananowa owsianka

Kakaowo-bananowa owsianka

Jest zdecydowanie moją ulubioną wersją tego dania. Kakaowo-bananową owsiankę lubię jeść zwłaszcza na kolację. Zawarte w niej kakao (bogactwo magnezu) wpływa na mnie relaksująco. Taka owsianka jest także dobrym pomysłem na śniadanie. Płatki owsiane są bogate w składniki odżywcze oraz zapewniają uczucie sytości na długi czas. Podaję nieduże proporcje na owsiankę, takie stosuję. Wy możecie oczywiście dać większe, wedle uznania. Polecam wam także inne wersje „królowej śniadań” – owsianki:

owsianka z jabłkiem i orzechami

truskawkowa owsianka

owsianka z nasionami chia

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 4-5 łyżek płatków owsianych

– ok. 1 szklanka mleka

– 1 banan pokrojony w plastry

– 1 łyżka rodzynek

– 1 czubata łyżeczka kakao

– szczypta cynamonu

– garść orzechów

– garść pestek słonecznika

– 1 pełna łyżeczka miodu

Jak zrobić kakaowo-bananową owsiankę?

Nieduży garnek zwilżyć wodą (wodę wylać), wsypać płatki i zalać je mlekiem. Postawić na gaz. Po zagotowaniu wsypać rodzynki. Gotować 3-4 minuty, często mieszając (płatki lubią przywierać). Na koniec dać szczyptę cynamonu. Dodać czubatą łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Owsiankę przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego na plasterki banana oraz bakalie. Ja wlewam trochę zimnego mleka, by nieco ostudzić płatki. Kakaowo-bananową owsiankę posłodzić miodem.

Smacznego!

Helen G.

Kakaowo-bananowa owsianka
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button