Karkówka w sosie
Karkówka w sosie przepis
Mięciutka duszona w sosie z cebulą. Soczyste i aromatyczne mięso z karkówki w sosie własnym. Jedno z najbardziej klasycznych dań mięsnych, idealne na weekendowy obiad a nawet na okazje typu święta albo przyjęcia.
Karkówka w sosie świetnie pasuje do tłuczonych ziemniaków ale też do kasz, czy do ryżu z warzywami, jak u mnie na zdjęciach. Gorąco polecam to danie jednogarnkowe. Mięso z karkówki należy dusić do miękkości, aż zacznie się powoli rozpadać – wtedy smakuje wprost idealnie.
Zobacz także → karkówka w coli palce lizać!
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 6 cienkich plastrów karkówki wieprzowej bez kości
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki majeranku
– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1/4-1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki (opcjonalnie)
– ½ łyżeczki cząbru lub oregano
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka pieprzu
– czosnek staropolski
– 1 pełna łyżka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej lub smalec do podsmażenia mięsa i cebuli
▌Jak zrobić karkówkę w sosie?
Jeśli mamy karkówkę w kawałku, mięso pokroić w dość cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja skorzystałam z gotowych plastrów karkówki na tacce. Każdy plaster mięsa posolić, posypać czosnkiem staropolskim (ewentualnie czosnkie granulowanym) oraz czarnym pieprzem.
Karkówkę obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym smalcu, po czym przełożyć na półmisek. Dodać nieco tłuszczu i zeszklić cebule pokrojone w piórka albo w kostkę. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Podsmażoną karkówkę zalać w głębszej patelni albo w rondlu około 0,5 l wody, tylko tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, majeranke, mieloną czerwoną paprykę oraz oregano. Karkówkę dusić na małym ogniu do miękkości przez około 1 godzinę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Sos zagęścić mąką. W 1/4 szklanki wody rozrobić 1 pełną łyżkę mąki, tak aby nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Karkówkę duszoną w sosie podawać z ziemniakami purée, kaszą albo kluskami oraz z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć