Kasza manna dla niemowlaka
Kasza manna dla niemowlaka
Jest dla dziecka pokarmem sycącym i lekkostrawnym. Kaszę mannę zwaną grysikiem, wytwarza się ze zmielonych ziaren pszenicy, obfitej w gluten. Kaszkę powinno się wprowadzić w diecie niemowlaka między 5 a 6. miesiącem życia. Niewielkie dawki glutenu w diecie malucha zmniejszają ryzyko zachorowania na alergię na pszenicę oraz cukrzycę typu I.
Powinno się zacząć od ½ łyżeczki kaszy manny glutenowej dziennie rozprowadzonej na 100 ml mieszanki mlecznej albo przecieru z jarzyn. Od 8. miesiąca życia należy zwiększyć dziecku ilość kaszki do 1 łyżeczki i podawać dziennie do zupki.
Choć w sklepach jest dostępnych wiele kaszek przeznaczonych specjalnie dla niemowląt, to oparte są głównie na mleku modyfikowanym. Kaszy manny zawierają stosunkowo niewiele. Gotowe kaszki dla dzieci mają w składzie sztuczne aromaty i nierzadko cukier. Najzdrowszą opcją jest kupienie zwykłej kaszy manny. W przypadku kaszy manny błyskawicznej, można ja również zalać wrzątkiem i dodawać maluchowi do obiadku, kiedy przestygnie 🙂
Kaszkę mannę dla niemowlaka gotuje się na wodzie, gdyż mleka modyfikowanego nie powinno się gotować. Mleko modyfikowane dodaje się do kaszki na końcu, rozmieszane z wodą. W przypadku mleka krowiego (takiego świeżego z butelki) według nowego schematu żywienia niemowląt można podawać je stopniowo po ukończeniu 1. roku dziecka. Dotąd mleko krowie można było podawać dzieciom po ukończeniu 3. roku życia. Polecam również przepis na owsiankę dla niemowlaka.
Kaszka manna dla małego dziecka na gęsto
(w przypadku kaszki płynnej należy dać 1 łyżeczkę na tę samą ilość wody)
Składniki:
– 3 łyżeczki kaszy manny
– 100 ml wody
– odrobina masła (opcjonalnie)
Dodatki (do wyboru):
◈ ½ startego jabłka lub 1 małe jabłuszko
◈ ugnieciony lub zmiksowany banan
◈ pokruszony biszkopt
▌Jak ugotować kaszę mannę dla niemowlaka?
Kaszę mannę zalać wodą w rondelku rozmieszać i doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, do zgęstnienia ciągle mieszając. Kaszkę dodać do mleka modyfikowanego (rozmieszanego z wodą) lub do mleka matki, czy też przecieru jarzynowego. Kaszę mannę można wzbogacić dodając owoce albo mus z jabłek itp. Podawać maluchowi lekko przestudzoną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Kiedyś jadło się taką kaszkę 😉
Chyba wszystkie dzieci ją jadły 😉
Gotowałam mojej córci jak była mała. Uwielbiała ją 🙂
Ja sama często jadam kaszę mannę ale na mleku 🙂
Ja się wychowałam na takiej kaszce i uwielbiam do dzisiaj 🙂
Coś dla mojej córci 🙂