Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami
Są dobrym pomysłem na smaczny obiad. Kotlety mielone z pieczarkami wzbogaciłam o dodatek sera żółtego i posiekanej natki pietruszki. Przyznaję, że farsz jest naprawdę pyszny! Taka wersja kotletów mielonych jest nieco bardziej pracochłonna, lecz moim zdaniem bardziej wykwintna 🙂 Spróbujcie sami!
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 500g dowolnego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– kilka łyżek bułki tartej
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka najlepiej ostrej musztardy np. Dijon
– sól, pieprz
Farsz pieczarkowo-serowy:
– 15-20 dag pieczarek
– 10 dag żółtego sera
– ½ cebuli
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Panierka:
– bułka tarta
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– szczypta soli
▌Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?
Mięso włożyć do miski. Połówkę cebuli i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę pozostawić do farszu). Można ewentualnie drobno posiekać cebulę i zeszklić na patelni. Bułkę namoczyć chwilę w mleku. Wbić jajko, dodać przyprawy i musztardę. Namoczoną bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wyrobić mięso dłońmi na gładką masę. Dodać tyle bułki tartej, aby swobodnie móc formować kotlety.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Pozostałą połówkę cebuli drobno posiekać i zeszklić na oleju. Po chwili dodać pieczarki i dusić parę minut, aż puszczą sok. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadmiar wody odlać. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pieczarek. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, w środek nabierać 1 łyżeczkę farszu. Obtoczyć wpierw w bułce tartej, w roztrzepanym lekko posolonym jajku, następnie znów w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, na niezbyt dużym gazie. Kotlety mielone z pieczarkami podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką, np. z surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nigdy nie robiłam kotletów mielonych inaczej niż klasycznie, ale teraz mnie tak zainspirowałaś, że mam całe mnóstwo pomysłów.
Warto czasem pokombinować, bo można odkryć nowe smaki:)