Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych
Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe nieaktywne choć może mało znane, stanowią pełne składników odżywczych pożywienie. Jak nazwa wskazuje, są one nieaktywne, czyli nie ma obaw, że będą fermentować w układzie pokarmowym.
Płatki drożdżowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od zdrowej przekąski, panierki do mięs czy ryb, a skończywszy na dodatku do wszelkich dań, jak zupy (polecam szczególnie do zupy-krem cebulowej), sosy, kasze, zapiekanki, sałatki czy zapiekanki. Tym razem wykorzystałam je do kotletów z piersi kurczaka. Płatki drożdżowe nadają im ciekawego orzechowo-serowego smaku.
Co zawierają płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych:
- białko, węglowodany i tłuszcze
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, Biotyna, B9, B12), ponadto witaminy A, D, E, K, C.
- minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, potas, chrom, miedź, kobalt, mangan, fluor, jod, selen.
- błonnik
- aminokwasy (tryptofan, tyrozyna, metionina, kwas asparaginowy)
- lecytyna
- enzymy
Właściwości płatków drożdżowych
- dodają energii i poprawiają samopoczucie (przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć i koncentrację)
- wzmacniają odporność
- zapewniają prawidłowe działanie układu pokarmowego (przywracają prawidłową mikroflorę jelitową) i nerwowego
- dzięki obecności chromu ograniczają nadmierny apetyt, w tym ten na słodycze (regulują poziom glukozy we krwi)
- korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
Do czego dodawać płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe świetnie sprawdzają się zarówno jak zdrowa przekąska, jak i dodatek do potraw – w formie panierki do różnych kotletów (w tym mielonych) albo ryb, lub jako dodatek do posypywania kanapek, zapiekanek, ziemniaków, kasz lub sałatek, do pasztetów, hummusu, koktajli czy jogurtu. Płatki drożdżowe mają właściwości zagęszczające, można dodawać je do sosów, dipów albo zup. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji, zachęcam was do spróbowania płatków drożdżowych nieaktywnych:)
(4 kotlety)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 jajko
– kilka łyżek mleka
– płatki drożdżowe
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
▌Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić na pół. Następnie obie piersi rozkroić wzdłuż nożem. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. Posolić, posypać pieprzem. Do miseczki wbić jajko, dodać trochę mleka, wymieszać i posolić.
Kotlety obtaczać wpierw w jajku, a następnie w płatkach drożdżowych. Kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor. Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych podawać ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wow! Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak płatki drożdżowe. Dziękuję za inrpirację. Z chęcią je wypróbuję 🙂
Kurczaczek wygląda bardzo apteycznie:)O płatkach nie słyszałam. Piłam kiedyś drożdże.
Dla mnie to absolutna nowość – warta wypróbowania.
Nie słyszałem dotąd o płatkach drożdżowych. Mam nadzieję, że smakują lepiej od napoju drożdżowego 😉
Tak, smakują dużo lepiej. Napój drożdżowy niestety nie należy do smacznych ale jest bardzo zdrowy 🙂
Świetny przepis, zamierzam podać te piersi na imprezie halloweenowej dla moich znajomych 🙂