Kotlety ziemniaczane z boczkiem
Kotlety ziemniaczane z boczkiem
Proste i smaczne. Kotlety ziemniaczane z boczkiem i gęstym sosem pieczarkowym są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaków. Kotlety z ziemniaków robią za całe danie, zaś dodatek wędzonego boczku i sosu z pieczarek czyni je bardzo sycącymi.
Połączenie ziemniaków, pieczarek i boczku jest moim zdaniem genialne. Spróbujcie koniecznie! Serdecznie polecam 🙂
Zobacz także
→ kotlety ziemniaczane z brokułami i serem
(12 sztuk)
Składniki:
– 10 średniej wielkości ziemniaków
– 200 g wędzonego boczku
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– maggi
– sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
– 500g pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 opakowanie gęstej śmietany 12% (200g)
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczane z boczkiem?
Kotlety ziemniaczane z boczkiem: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc, bądź przepuścić przez praskę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Najpierw stopić na małym ogniu boczek. Następnie dodać cebulę. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
Boczek wraz z cebulą przełożyć do miski, do ziemniaków. Wbić jajko, dodać obie mąki, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dokładnie wyrobić masę, najlepiej dłonią. Masę ziemniaczaną doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką i maggi. Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu do uzyskania złocistej barwy.
Sos pieczarkowy: pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, zaś czosnek drobno posiekać. Na 1 łyżce masła posmażyć pieczarki, przykryć rondel pokrywką i smażyć aż puszczą sok. Posolić. Następnie cebulę, a po 2-3 minutach czosnek. Smażyć jeszcze krótką chwilę.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki, tak by nie było grudek. Dodać 2 łyżki wody ze smażenia pieczarek, wymieszać i wlać do sosu. Zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Kotlety ziemniaczane z boczkiem podawać polane sosem pieczarkowym i ewentualnie z surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Great, I really like it! Youre awesome
Proste składniki, a taki smaczny efekt 🙂
Dokładnie 🙂