Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem
Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem
Nie tylko dla wegetarian. Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem to świetna alternatywa dla typowych mięsnych kotletów. Nie dość że są zdrowe, to jeszcze smakują wprost wybornie!
Kotlety z ziemniaków i brokuła zrobiły w moim domu prawdziwą furorę. Posmakują również dzieciom. Kotlety ziemniaczano-brokułowe są okrągłe, mięciutkie w środku z rozpływającym się żółtym serem.
Kotlety ziemniaczane z brokułem aby nie były mdłe, powinny mieć wyrazisty smak. Nie zapominajcie o czosnku i cebuli. Ja dodaję też zioła prowansalskie oraz szczyptę chili.
Zobacz także → kotlety warzywne.
(11 sztuk)
Składniki:
– 6 średnich ziemniaków
– 1 brokuł
– 150g startego sera żółtego
– 1 jajko
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– szczypta chili
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczano-brokułowe?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie utłuc na puree. Odstawić do ostygnięcia. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Drobno posiekać nożem albo rozgnieść ubijaczką do ziemniaków.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać, następnie zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Ubite ziemniaki wraz brokułem przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Dodać do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz szczyptę chili. Powinna mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby gdyby masa była zbyt wodnista, dodać jeszcze nieco mąki pszennej. Dokładnie wyrobić masę dłońmi. Przy pomocy wilgotnych dłoni nabierać porcję masy i formować duże okrągłe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety ziemniaczano-brokułowe smażyć na rozgrzanym oleju na niezbyt dużym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Kotlety podać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dawno nie jadłam takich kotlecików z ziemniaka. Miłe urozmaicenie 🙂
Mój junior uwielbia brokuła, więc spróbujemy wprowadzić mu tym sposobem nowe danie 😉
Mam nadzieję, że kotlety mu posmakują 🙂