Krewetki z ryżem i warzywami
Krewetki z ryżem i warzywami
To pyszne danie, zwłaszcza dla smakoszy owoców morza. Przepis na krewetki z ryżem i warzywami powstał metodą prób i błędów. Ostateczna wersja tej potrawy zaspokaja w pełni moje kulinarne potrzeby. Serdecznie zachęcam was do spróbowania 🙂
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g mrożonych krewetek koktajlowych
– 1 woreczek ryżu (100g)
– 30 dag pieczarek
– 1 cebula
– 1 żółta papryka
– 5 łyżek fasolki czerwonej konserwowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 10 dag startego żółtego sera
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sos sojowy
– trochę sou z cytryny
– szczypta mielonego kardamonu i imbiru
– sól, pierz cayenne
▌Jak zrobić krewetki z ryżem i warzywami?
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Krewetki sparzyć wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny, posolić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, dodać do pieczarek. Dodać sól i pieprz. Po 10 minutach dodać krewetki i dusić kolejne 10 minut. Doprawić sosem sojowym, szczyptą imbiru i kardamonu, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodać fasolkę i ugotowany ryż. Wszystko zamieszać, dodać pokrojoną natkę. Krewetki z ryżem i warzywami serwować posypane startym żółtym serem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Właśnie siedzę i wsuwam krewetki z ryżem dodałam jeszcze parę oliwek pyszne wyszło
Cieszę się, że Ci smakują:)