Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
To takie danie, na które zawsze mam ochotę. Dlatego krokiety z mięsem przygotowuję zwykle z podwójnej porcji i część mrożę, by mieć tzw. w sytuacjach, kiedy nie mam czasu lub ochoty gotować obiadu.
Do farszu najlepiej wykorzystać mięso z rosołu. Może być to drób lub mięso mieszane drobiowo-wołowe lub drobiowo-wieprzowe. Mięso po ugotowaniu należy zmielić w maszynce, aby miało gładką konsystencję. Pamiętajcie, aby dobrze doprawić farsz. Mdły odbierze krokietom charakteru 🙂
(12 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka (300 ml)
– 1,5 szklanki wody
– 2 jajka
– ok. 300 g mąki
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz mięsny:
– ½ kg mięsa gotowanego (np. rosołu)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– po 1 łyżeczce majeranku i mielonej słodkiej papryki
– po ½ łyżeczki tymianku i bazylii
– 1 jajko
– sól, pieprz
Panierka:
– 2-3 jajka
– 2 łyżki mleka
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
▌Jak zrobić krokiety z mięsem?
Ciasto: Wbić jajka do miski, dodać mleko i wodę. Miksować dodając po trochu mąki, aż ciasto będzie gładkie i lejące (nie za gęste, nie za rzadkie). Odrobinę posolić. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już nie używając oleju.
Farsz mięsny: Ugotowane i ostudzone mięso w zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Na każdy wcześniej usmażony naleśnik nakładać pasek farszu, złożyć jego boki i ciasno zwinąć. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety z mięsem podawać z szybkim barszczem czerwonym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ładnie wyglądają te Twoje krokiety 🙂