Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem
Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem
Niezwykle smaczne i bardzo kruche. Domowe kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem są naturalne, bez chemicznych ulepszaczy, w dodatku wzbogacone o pestki i nasiona, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej codziennej diety.
Dynia zawiera wartościowe białko, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także magnez, żelazo, fosfor, cynk i siarkę. Dynia skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobie prostaty. Jest również pomocna w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.
Słonecznik dzięki zawartości witamin (A, z grupy B, D, E, F), minerałów (magnez, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan, selen), tłuszczów nienasyconych i białka, wzmacnia układ nerwowy (działa przeciwstresowo) oraz wspomaga odporność organizmu.Błonnik zawarty w pestkach słonecznika poprawia przemianę materii. Fitosterole z kolei obniżają poziom cholesterolu.
Nasiona chia nazywane również szałwią hiszpańską, to odpowiednik naszego siemienia lnianego. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, białko, antyoksydanty oraz błonnik. Zawierają również witaminy (z grupy B, E) oraz cynk, wapń, fosfor, magnez i potas. Nasiona chia posiadają właściwości absorbujące wodę w proporcji 12:1. Dzięki dużej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości. Ponadto spowalniają wchłanianie węglowodanów z pożywienia. Zarówno dynia, słonecznik i chia korzystnie wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci.
Kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je piecze. Trzeba jedynie schłodzić kruche ciasto w lodówce lub w zamrażalniku. Z podanej w przepisie proporcji wychodzą pełne dwie blachy ciastek, około 50 sztuk. Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku, wówczas na długo zachowają świeżość.
Zobacz także
→ ciasteczka owsiane z rodzynkami
(około 50 sztuk)
Składniki:
– 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej ale może być mąka luksusowa)
– 1 kostka masła (200g)
– 1 jajko + 1 żółtko
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– ½ szklanki cukru
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– po ½ szklanki pestek dyni i słonecznika
– 3-4 łyżki nasion chia
– szczypta soli
▌Jak zrobić kruche ciasteczka z dynią, słonecznikiem i chia?
Mąkę przesiać przez sito. Zimne masło pokroić na nieduże kawałki. Dodać 2 żółtka (białka pozostawić), śmietanę, cukry oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
W międzyczasie dynię, słonecznik oraz nasiona chia lekko uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki, wymieszać. Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkować na posypanej mąką stolicy na grubość ok. 0,5 cm. Wąską szklanką, kieliszkiem albo foremką wykrawać nieduże kółka. Każde ciastko smarować wpierw pozostałym białkiem i kłaść łyżeczką porcję uprażonej dyni, słonecznika i chia.
Ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec na środkowej półce, na złoty kolor przez 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robiłam kiedyś podobne ale z samym słonecznikiem. Ta wersja jest zdecydowanie bardziej zdrowa
Genialne! Powiem żonie, żeby takie upiekła 🙂
Fajne, chociaż ja bym się w te chia nie bawił :-).
Uwielbiam takie ciastka 🙂
I bardzo mi się podoba ten Twój blog!:)
Dziękuję Natalio, miło mi to słyszeć 🙂
Mniam, ciasteczka samo zdrowie 🙂 Taka zdrowa alternatywa w sam raz na drugie śniadanie, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego 🙂
Ciasteczka wyglądają pysznie! Przepis trafia na moją listę „do wypróbowania” 🙂 Muszę przyznać, że uwielbiam niemal wszystkie wypieki z dodatkiem pestek. A nasiona chia podbiły moje serce!Są smaczne, zdrowe i do tego wyglądają niezwykle estetycznie w przeróżnych deserach!