Zupy i kremy

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach

Tradycyjny z kaszą jęczmienną, ziemniakami i jarzynami. Krupnik na żeberkach z grzybami to prawdziwie aromatyczna zupa. Suszone grzyby wspaniale wzbogacają smak zupy. Krupnik najsmaczniejszy jest gotowany na wywarze mięsnym.

Dziś moja propozycja to krupnik na żeberkach, prawdziwie staropolska zupa, której smak wprost uwielbiam. Serdecznie polecam 🙂

Zobacz także

zupa grochowa (grochówka).

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 300g żeberek lub kości schabowych

– ½ szklanki kaszy jęczmiennej

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 ziemniaki

– 3 suszone grzybki

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– posiekana natka pietruszki

– maggi

– sól, pieprz

Jak zrobić krupnik na żeberkach?

Żeberka umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze porcje i zalać w garnku około 2 litrami wody. Zagotować, usunąć szumy. Następnie dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar mięsny gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę przekroić na 4 części. Dla lepszego aromatu można opalić ją na ogniu lub suchej patelni. Pokrojone warzywa wraz grzybami dodać do wywaru z żeberek. Dusić przez 15-20 minut.

Kaszę przepłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jak warzywa będą miękkie, dodać kaszę i ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut, aż kasza będzie miękka i zagęści zupę. Na koniec doprawić krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Z zupy wyciągnąć żeberka. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić nożem i dodać do zupy. Krupnik podawać posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Krupnik na żeberkach
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Krupnik na żeberkach to ulubiona zupka mojego teścia i jak patrze teraz na to zdjęcie tez mam ochotę na nia 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button