MięsaPotrawy mącznePrzekąski

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

W kształcie apetycznych różków wypełnionych dodatkowo papryką, kukurydzą i żółtym serem. Kurczak w cieście francuskim jest cudownie chrupiący i lekko pikantny, czyli taki jak lubię. To danie na tyle sycące, iż nie wymaga dodatków.

Mięso z kurczaka jest aromatyczne za sprawą przyprawy do gyrosa, curry oraz mielonej słodkiej papryki. Polecam użyć świeżego ciasta francuskiego z lodówki, gdyż nie wymaga rozmrażania.

Kurczak w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację 😉 Przyrządzam go również na imprezy. To świetna przekąska na ciepło.

Zobacz także kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem.

(16 sztuk)

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 1 ząbek czosnku

– 15 dag żółtego sera

–  8 łyżek ketchupu pikantnego

– 1 czerwona papryka

– 6 łyżek kukurydzy konserwowej

– 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (opcjonalnie)

– po 1 łyżeczce curry i mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

–  mielona ostra papryka do posypania

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim?

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, curry oraz mieloną słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso.

Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Paprykę  umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Zestawić patelnię z palnika. Dodać do mięsa kukurydzę. Ser zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach.

Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Środek każdego kwadratu posmarować 1 łyżeczką  ketchupu. Następnie nałożyć porcję sera żółtego i trochę farszu mięsnego. Sklejać kwadraty na kształt rożków (trójkątów). Kłaść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy różek smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Na koniec posypać rożki szczyptą ostrej papryki. Kurczaka w cieście francuskim piec około 20 minut w temperaturze do 200˚C, do zarumienienia. Podawać gorący solo lub ewentualnie z surówką np. surówka Coleslaw.

Smacznego!

Helen G.

Kurczak w cieście francuskim
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button