Kurczak w cieście francuskim z warzywami
Kurczak w cieście francuskim z warzywami
Jest soczysty i chrupiący. Kurczak w cieście francuskim z warzywami to pomysł na ciekawy obiad. Potrawa ta swoim wyglądem przypomina nieco chałkę. Polecam kupić ciasto francuskie świeże z lodówki. Można je dostać w każdym markecie. W sklepach dostaniecie również ciasto francuskie mrożone. Po te akurat rzadko sięgam, gdyż wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Polecam wam także:
kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem.
(4 sztuki)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 czerwona papryka
– 4 pieczarki
– 1 mała cebula
– kilka plastrów żółtego sera
– po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich
– 1 jajko
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim z warzywami?
Pierś z kurczaka przekroić na pół, każdą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażyć na oleju. Na koniec posolić, dodać pieprz i dodać nieco mielonej słodkiej papryki.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekroić na pół. Na każdej części zrobić 6 nacięć grubości 2cm i długości 4-5 cm. To samo zrobić z drugim opakowaniem. Na powstałe 4 kawałki ciasta wyłożyć wpierw podsmażonego kurczaka, na to warzywa i plastry sera. Zapleść ciasto jak chałkę, przekładając paseczki lewy-prawy itd. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200˚C, do zarumienienia ciasta. Kurczak w cieście francuskim podawać gorący. Potrawa nie wymaga już żadnych dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Przepysznie wygląda 🙂
Pozdrawiam!
Uwielbiam takie proste i szybkie dania:)
bardzo smaczne musi być:)
Przyciągnęła mnie tu nazwa i niesamowicie apetyczne zdjęcie…zostaję na dłużej, a przepis zapisuję 😉
Wygląda apetycznie 🙂
Pyyycha! zrobilam troche mniejsze. Pokroilam na mniejsze czesci ciasto francuskie. Doprawilam duzo pieprzem i ostra papryka.
Cieszę się, że smakowało:)