Naleśniki budyniowe
Naleśniki budyniowe
Leciutkie o przyjemnym aromacie budyniu waniliowego. Naleśniki budyniowe to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Odnoszę wrażenie, że naleśniki z budyniem są delikatniejsze od klasycznych naleśników. Mają ładny złoty kolor. Ciasto naleśnikowe wydaje mi się też bardziej wodniste. Wychodzą z niego mięciutkie i cieniutkie placki, które może nadziać czymkolwiek czy to białym serem na słodko, dżemem, bitą śmietaną i owocami czy też kremem orzechowym.
Budyniowe naleśniki to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i lekki jarski obiad. Serdecznie polecam wam również naleśniki z serem i orzechami.
(12-13 sztuk)
Składniki:
– 1,5 mleka
– 1,5 szklanki wody mineralnej (można dać gazowaną)
– 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
– 3 jajka
– 2 budynie waniliowe (po 40g)
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka domowego cukru waniliowego
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Dodatki (do wyboru):
◈ nadzienie z białego sera na słodko
◈ owoce
◈ dżem/konfitura
▌Jak zrobić naleśniki budyniowe?
Do miski wbić jajka, wlać mleko i wodę, wsypać mąkę, budynie, cukry i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało lejącą, nieco wodnistą konsystencję.
Patelnię do naleśników posmarować olejem. Porcję ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię przy pomocy chochelki. Smażyć cienkie placki. Naleśniki budyniowe podawać z serem na słodko, z dżemem, konfiturą, owocami albo z Nutellą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jeszcze takich nie jadłam 😉
Serdecznie polecam 🙂
Takich naleśników jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł do wypróbowania 🙂
Uwielbiam takie naleśniki 🙂
Ja zwykle stawiam na tradycyjne, ale te budyniowe muszę spróbować 🙂
Serdecznie polecam 😉