Potrawy dla DzieciPotrawy mączneWegetariańskie

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Leciutkie o przyjemnym aromacie budyniu waniliowego. Naleśniki budyniowe to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Odnoszę wrażenie, że naleśniki z budyniem są delikatniejsze od klasycznych naleśników. Mają ładny złoty kolor. Ciasto naleśnikowe wydaje mi się też bardziej wodniste. Wychodzą z niego mięciutkie i cieniutkie placki, które może nadziać czymkolwiek czy to białym serem na słodko, dżemem, bitą śmietaną i owocami czy też kremem orzechowym.

Budyniowe naleśniki to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i lekki jarski obiad. Serdecznie polecam wam również naleśniki z serem i orzechami.

(12-13 sztuk)

Składniki:

– 1,5 mleka

– 1,5 szklanki wody mineralnej (można dać gazowaną)

– 1 ⅓ szklanki mąki pszennej

– 3 jajka

– 2 budynie waniliowe (po 40g)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego

– 2 łyżki oleju

– szczypta soli

Dodatki (do wyboru):

◈ nadzienie z białego sera na słodko

◈ owoce

◈ dżem/konfitura

◈ domowy krem Nutella

Jak zrobić naleśniki budyniowe?

Do miski wbić jajka, wlać mleko i wodę, wsypać mąkę, budynie, cukry i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało lejącą, nieco wodnistą konsystencję.

Patelnię do naleśników posmarować olejem. Porcję ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię przy pomocy chochelki. Smażyć cienkie placki. Naleśniki budyniowe podawać z serem na słodko, z dżemem, konfiturą, owocami albo z Nutellą.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki budyniowe
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button