Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku
Są doskonałą propozycją dla fanów wyrazistych smaków. Ostrości nadaje tutaj sos tabasco. Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz z doprawionego na ostro mięsa mielonego z dodatkiem papryki, pomidorów z puszki, czerwonej fasolki i kukurydzy.
Ostrość nadzienia możecie jednak dopasować wedle własnych upodobań. Przepis na naleśniki po meksykańsku stworzyłam metodą prób i błędów. Bardzo lubię tę potrawę! W moim rodzinnym domu naleśniki jadało się wyłącznie na słodko z serem. Polewało się je najczęściej kwaśną śmietaną i posypywało cukrem lub jakimś słodkim sosem np. czekoladowym.
Naleśniki meksykańskie są moim zdaniem najsmaczniejsze zrumienione na patelni i polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem w piekarniku.
Zobacz także → naleśniki z brokułami, szynką i serem.
(12 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– około 2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2-3 łyżki oleju
– sól
Farsz meksykański:
– 500g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego albo wołowego
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– puszka kukurydzy konserwowej
– puszka pomidorów krojonych
– puszka czerwonej fasoli
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki oregano
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)
– ketchup do polania
▌Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?
Ciasto naleśnikowe: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze minutę, po czym zestawić z palnika.
Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki meksykańskie podsmażyć lub zapiec w piekarniku, aby skórka była chrupiąca. Naleśniki po meksykańsku podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U mojej mamy nadal królują te z serem i śmietaną, natomiast ja uwielbiam te na ostro i wytrawnie:) Pycha!
Wyglądają przesmacznie 🙂 Lubię potrawy w takim stylu, znacznie bardziej niż słodkości.
Przepyszne 🙂