Oleje Oleofarm
Oleje Oleofarm
Zdecydowałam się wziąć w udział w programie zorganizowanym przez firmę Oleofarm, którego zadaniem jest przetestowanie wybranych olejów i stworzenie ciekawych przepisów z ich udziałem.
Do przetestowania wybrałam 4 oleje:
◈ olej konopny
◈ olej z orzechów włoskich
◈ olej ryżowy
◈ olej lniany
Oleje są ogólnodostępne w sklepach i marketach oraz na stronie producenta
Olej konopny – jest tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych odmian konopii siewnej. Posiada zielono-brązową barwę, ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy smak. Zawiera nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy i linoleowy, gamma-linoleowy). Bogaty jest w witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi i formowanie tkanki kostnej. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Olej konopny działa wzmacniająco na organizm, polecany jest przy anemii, osłabieniu, neurastenii.
Olej z orzechów włoskich – tłoczony na zimno, otrzymywany z orzechów włoskich. Ma złoto-żółte zabarwienie i delikatny orzechowy zapach z nutą karmelu. Zawiera kwas linolowy, linoleowy i oleinowy oraz witaminy A, B i E. Korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i antystresowo.
Olej ryżowy – pozyskiwany jest z otrąb ryżowych. Ma zabarwienie delikatnie żółte i neutralny smak oraz zapach. Posiada wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i duszenia. Olej ryżowy bogaty jest w witaminę E, B oraz gamma-oryzanol – przeciwutleniacz chroniący serce przed zawałem, obniżający cholesterol i wspomagający funkcje obronne organizmu.
Olej lniany – tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych nasion lnu. Ma złocistą barwę i delikatny smak. Zawiera aż 60 % kwasów omega-3, które regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału serca. Olej lniany wpływa korzystnie na stan zdrowia, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja wybrałam z sezamu, orzechów włoskich i pestek dyni. Jedno wiem – genialne są i genialnie pachną!
Tłoczone na zimno,ale nie napisali już czy są nieoczyszczone? Samo tłoczenie na zimno nie czyni z nich cudów,bo w procesie oczyszczania(często chemicznego)/filtracji,oleje tracą wszystkie cenne związki i witaminy.
Ważne jest też,czy jest tłoczony ze świeżych ziaren czy prażonych .
Nie napisali że są nieoczyszczone.
Ja tez testuje oleje, ale wybrałam z pestek winogron, słonecznikowy i kukurydziany, pozdrawiam:)
wow, a gdzie można się zgłosić żeby je też zacząć próbować ? 🙂
Nigdzie. Sami do mnie napisali.