ŚniadanieWegetariańskie

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta z jajeczna z pieczarkami

Doskonała na kanapki. Pasta z jajek i pieczarek to fajny pomysł na domowe smarowidło do pieczywa. Ja wzbogacam ją o podsmażoną cebulę i tarty żółty ser. Nie może zabrakąć także zieleniny, jak natka pietruszki, szczypiorek ewentualnie koperek.

Pasta jajeczna z pieczarkami jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Osobiście lubię taką o niejednolitej konsystencji. Jajka zamiast ścierać na tarce drobno siekam nożem. Spróbujcie przygotwać pastę jajeczną z pieczarkami i cebulą sami! 🙂 Nie zawiedziecie się.

Zobacz także → pasta na kanapki z pieczonej papryki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 jajka

– 6 pieczarek

– 1 cebula

– 150g tartego sera żółtego

– 1 łyżka masła

– 2-3 łyżki majonezu

– 2 łyżeczki musztardy

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub koperku

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, następnie obrać ze skorupek. Pieczarki umyć obrać, w miarę drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Na łyżce masła najpierw zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki, podsmażyć po przyryciem. Na koniec posolić. Odlać nadmiar wody.

Jajka drobno posiekać lub ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do miski. Połączyć z podsmażonymi pieczarkami. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pasta jajeczna z pieczarkami przed podaniem powinna być schłodzona w lodówce. Podawać do pieczywa na śniadanie, bądź na  kolację.

Smacznego!

Helen G.

Pasta jajeczna z pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button