Pasta na kanapki z pieczonej papryki
Pasta na kanapki z pieczonej papryki
Doskonała ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Pasta na kanapki z pieczonej papryki jest bardzo aromatyczna, słodko-pikantna. Świetnego smaku nadaje jej nie tylko pieczona papryka, co również pieczony w całości czosnek oraz cebula. Pasta z papryki do chleba została wzbogacona przeze mnie także dodatkiem ziemniaków oraz marchewką.
Pasta z pieczonej papryki wymaga około godziny przygotowania, bowiem należy upiec paprykę i ugotować warzywa. Nie mniej efekt końcowy jest wart zachodu. Gotową pastę na kanapki z papryki możecie przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Wówczas jej przydatność do spożycia znacznie się wydłuża. Taką zapasteryzowaną pastę paprykową można przechowywać dłuższy czas w spiżarce.
Wystarczy włożyć słoiczki z lekko przymkniętymi zakrętkami do większego garnka z gotującą się wodą i pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania wody na minimalnym gazie. Po wyciągnięciu słoików z garnka należy mocno dokręcić zakrętki. Następnie słoiki postawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Zobacz także → pasta na kanapki z twarogu i papryki
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 3 papryki
– 2 średnie ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwek z oliwek albo oleju lnianego
– 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę na kanapki z pieczonej papryki?
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę zaś w kostkę. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na półmisek.
Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórką do góry razem z nieobranym czosnkiem. Cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Położyć obok papryk i czosnku. Warzywa piec przez około 30-40 minut w temperaturze 220°C, najlepiej z funkcją grill, aż skórka stanie się mocno przypieczona i nabierze ciemnego koloru.
Po upieczeniu papryki przykryć na około 10-15 minut foliową torebką. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie zdjąć z papryk skórkę i pokroić w kostkę. Z czosnku wydrążyć miąższ nożem.
Papryki, cebulę, wydrążony czosnek oraz ugotowane ziemniaki i marchewkę umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę z dodatkiem oleju. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Gotową pastę paprykową przełożyć do miseczki albo słoików. Przechowywać w lodówce. Pastę z pieczonej papryki stosować do smarowania pieczywa. Warto wierzch posypać zieleniną (u mnie posiekany szczypiorek).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie słyszałam paście z takimi dodatkami – ciekawa 😉
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a do tego fajnie wygląda. Warto spróbować i posmakować 🙂
Serdecznie polecam Elu 🙂
Super pasta!
Dziękuję 🙂
Nie robiłam jeszcze takiej pasty ale musi być bardzo dobra i to jeszcze z taka bułeczką 🙂
Super, coś innego:)
Ciekawy pomysł na pastę z pieczonych warzyw, kolor też bardzo apetyczny 🙂
Bardzo lubię pasty kanapkowa, ta wersja na pewno jest smaczna 🙂
Zdecydowanie tak 😉