Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Pyszne zarówno z mięsa drobiowego np. z rosołu, jak i z mieszanego. Pierogi z mięsem robię stosunkowo rzadko ale jeśli już się za nie zabieram, to przygotowuję je z podwójnej porcji, czyli z 1 kilograma mąki. Zwykle część zamrażam. Najłatwiej jest wykorzystać do pierogów mięso z rosołu. Jest już ugotowane z dodatkiem warzyw. Takie mięso wystarczy tylko zmielić w maszynce i doprawić do smaku wedle uznania.
Pomimo, iż jest to pracochłonne danie, domowe pierogi z farszem mięsnym są nieporównywalnie smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu czy z garmażerki. Zachęcam was gorąco do spróbowania 🙂
Zobacz także → pierogi z kapustą i grzybami.
(około 50 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– ½ kg mąki
– 2 łyżki oleju
– około 1 szklanka gorącej wody
– 1 płaska łyżeczka soli
Farsz mięsny:
– 500g mięsa (najlepiej z rosołu)*
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– kajzerka namoczona w mleku
– 1 łyżka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki
– po ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu
*można użyć także dowolnego mięsa surowego, które należy ugotować z dodatkiem liścia laurowego, 3 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie włoszczyzny.
▌Jak zrobić pierogi z mięsem?
Farsz mięsny: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Kajzerką namoczyć w mleku, po czym odcisnąć. Ugotowane z rosołu mięso zmielić wraz z bułką w maszynce. Przełożyć do miski i dodać podsmażoną cebulę oraz jajko. Farsze starannie wymieszać łyżką, by powstała gładka masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę miękkiego masła lub oleju. Masę przykryć talerzem i odstawić.
Jeśli używamy surowego mięsa, należy je ugotować razem z liściem laurowym, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie włoszczyzny.
Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową. Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać 1 pełną łyżeczkę farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki.
Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wykładać na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej. Pierogi z mięsem podawać polane stopionym boczkiem lub polane masełkiem. Świetne smakują odsmażone na patelni z dodatkiem smalcu, bądź masła klarowanego.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Z miesem, pychotka 🙂