Placuszki śmietanowe
Placuszki śmietanowe
Lekkie, puszyste, z nutą wanilii. Placuszki śmietanowe pasują zarówno na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Przepis znalazłam w gazecie, nieco go modyfikując. W oryginale placuszki śmietanowe przyrządza się na bazie śmietanki 30%. Powiem szczerze, że w tej wersji były dla mnie ciężkostrawne:( Zwyczajnie źle się po nich czułam.
Zrobiłam placki ponownie, lecz na śmietanie 18% i te są świetne! Jeśli chcecie możecie użyć chudszej śmietany 12%. Placki na śmietanie są szybkie w przygotowaniu. Robi się je dosłownie w kilka minut!
Serdecznie polecam wam również inne wersje placuszków na słodko:
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka śmietany 18%
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 op. cukru waniliowego (16 g)
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania lub dżem, konfitura albo śmietana
▌Jak zrobić placuszki śmietanowe?
Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Wlać śmietanę i mleko. Składniki zmiksować na gładkie masę. Powinna mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. W przypadku zaś, gdy będzie zbyt gęste – dodać nieco mleka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Drewnianą łyżką formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki ze śmietaną podawać z dżemem, konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pysznie wyglądają, biorę jednego:)
Śmietanowych jeszcze nie jadłam, ja robię na twarożku, ale takie też muszą być pyszne:)
Takie na twarożku też czasem robię, również są pyszne:)
Te placuszki wyglądają bardzo smakowicie!
Maniam 🙂 Aż chce się zjeść takie śniadanie 🙂
A ja mam ogromną ochotę na takie, ale mam jakiegoś pecha, bo nigdy mi ciasto nie wychodzi:( ani na naleśniki, ani na takie placuszki:( nie wiem dlaczego:( postaram się za jakiś czas podjąć próbę:)
Na placuszki ciasto powinno być gęstsze, mieć konsystencję śmietany, na naleśniki natomiast być bardziej płynne. Ćwiczenie czyni mistrza, więc bez obaw:)