Potrawy dla DzieciPotrawy mączneŚniadanieWegetariańskie

Placuszki śmietanowe

Placuszki śmietanowe

Lekkie, puszyste, z nutą wanilii. Placuszki śmietanowe pasują zarówno na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Przepis znalazłam w gazecie, nieco go modyfikując. W oryginale placuszki śmietanowe przyrządza się na bazie śmietanki 30%. Powiem szczerze, że w tej wersji były dla mnie ciężkostrawne:( Zwyczajnie źle się po nich czułam.

Zrobiłam placki ponownie, lecz na śmietanie 18% i te są świetne! Jeśli chcecie możecie użyć chudszej śmietany 12%. Placki na śmietanie są szybkie w przygotowaniu. Robi się je dosłownie w kilka minut!

Serdecznie polecam wam również inne wersje placuszków na słodko:

placuszki serowe z rodzynkami

placuszki bananowe

placuszki dyniowe na słodko

placuszki owsiane z bananem

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka śmietany 18%

– 2 jajka

– 2 łyżki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub dżem, konfitura albo śmietana

Jak zrobić placuszki śmietanowe?

Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Wlać śmietanę i mleko. Składniki zmiksować na gładkie masę. Powinna mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. W przypadku zaś, gdy będzie zbyt gęste – dodać nieco mleka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.

Drewnianą łyżką formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki ze śmietaną podawać z dżemem, konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Placuszki śmietanowe
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. A ja mam ogromną ochotę na takie, ale mam jakiegoś pecha, bo nigdy mi ciasto nie wychodzi:( ani na naleśniki, ani na takie placuszki:( nie wiem dlaczego:( postaram się za jakiś czas podjąć próbę:)

    1. Na placuszki ciasto powinno być gęstsze, mieć konsystencję śmietany, na naleśniki natomiast być bardziej płynne. Ćwiczenie czyni mistrza, więc bez obaw:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button