Mięsa

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Smaczne klopsy duszone w sosie z dodatkiem słodkiej śmietanki, ze świeżym koperkiem. Takie pulpety idealnie komponują się z kluskami, kopytkami czy gnocchi. Pasują również do ryżu, makaronu czy wszelkich kasz.

Jeśli mięso jest suche, podczas wyrabiania masy polecam dodać nieco zimnej wody. Jeśli natomiast zbyt luźne – łyżeczkę kaszy manny, ewentualnie bułkę tartą.

Zobacz takżeschab w sosie musztardowo-pomidorowym.

(Dla 5-6 osób)

Składniki:

– 700g mięsa mielonego (u mnie z indyka)

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 kajzerka/bułka namoczona w mleku

– 1 łyżeczka kaszy manny* (opcjonalnie)

–  2 liście laurowe

–  2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– 1 łyżeczka bazylii

– maggi do smaku

– 1 czubata łyżka mąki

– 200g śmietanki 30%

– pęczek posiekanego koperku

– ¾ łyżeczki soli

– czarny pieprz

*dajemy jeśli mięso jest dość luźne

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– mleko do namoczenia bułki

– 2 łyżki bulionu ze słoiczka lub kostka bulionowa

Przepis na: pulpety w sosie koperkowym – Etapy przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, kaszę manną oraz przyprawy. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach – dodać do masy. Masę dokładnie wyrobić rękami. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe pulpety, każdy obtaczać w mące.

W szerokim rodlu lub na większej patelni zagotować około 500 ml wody (tyle by ledwie zaktywała klopsy), dodać 2 łyżki bulionu ze słoiczka albo kostkę drobiową lub warzywną, liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującego się bulionu wkładać ostrożnie pulpety i gotować na małym ogniu 20 minut. Odlać nieco płynu, jeśli jest go za dużo. Wlać śmietankę. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru, następnie połączyć z sosem, zagotować.

Garnek zestawić z ognia, dodać posiekany koperek. Klopsy w sosie koperkowym podawać z ziemniakami, makaronem lub kluskami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie koperkowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button