Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką

Pulpety w sosie z pieczarkami, młoda kapustą i marchewką
Pyszne i pożywne danie jednogarnkowe. Pulpety bo o nich mowa, często też nazywane klopsami, zanurzone są w aksamitnym sosie z dodatkiem pieczarek, duszonej młodek kapustki i tartej marchewki.
Sądzę, że danie to świetnie komponuje się z klusakmi śląskimi albo kopytkami, ewetnualne z kaszą. Polecam zwłaszcza na weekend 🙂
Zobacz także → polędwiczki z indyka w sosie koperkowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
Pulpety/klopsy:
– 500g mięsa mielonego np. z szynki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kajzerka namoczona w mleku
– 1 jajko
– 2 marchewki
– 250g pieczarek (dałam brązowe)
– 1 mała młoda kapusta lub pół średniej
– ½- ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub innych dowolnych
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka musztardy (np.sarepska)
– 100g słodkiej śmietanki 30%
– 1 kostka warzywna
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– świeży posiekany koperek
– maggi, sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– masło klarowane lub olej do podsmażenia pieczarek i kapusty
▌Przepis na: Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką – Etapy przygotowania:
Pulpety/klopsy: Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do mięsa. Masę doprawić 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i przyprawami. Dodać łyżeczkę musztardy oraz odrobinę (około 2-3 łyżki) zimnej wody.
Mięso dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, każdy obtoczyć w mące. Pulpety umieścić w szerszym garnku we wrzątku (około 600 ml) z dodatkiem kostki warzywnej i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, następnie połączyć z sosem. Wlać śmietankę, wymieszać, zagotować.
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić na plastry. Kapustę umyć i poszatkować nożem.
Na patelni na maśle klarowanym lub oleju podsmażyć pieczarki. Kiedy puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Przełożyć do mięsa. Dodać troche tłuszczu i kilka minut smażyć młodą kapustę. Dodać startą marchewkę, podlać niewielką ilością wody, dodać liść aurowy i ziele angielskie – dusić do miękkości około 15-20 minut. Na koniec kapustę posolić, dodać do mięsa i wymieszać.
Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką podawać kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą np. bulgur, danie posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć