Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Mięciutkie drożdżowe ciasto z kawałkami jabłka. Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami są po prostu pyszne! Są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Racuchy z jabłkami mogą być podane zarówno na lekki obiad, jak i na kolację. Dosyć łatwo je przygotować. Trzeba jedynie poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Racuchy możecie zrobić na dwa sposoby – na drożdżach albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Mnie osobiście bardziej smakują racuchy drożdżowe, gdyż są bardziej puchate.
Racuszki drożdżowe z jabłkami zwykle podaje się posypane cukrem pudrem. Świetnie też smakują z konfiturami. Bardzo lubię racuchy polane gęstą śmietaną oraz posypać cukrem i cynamonem.
Zobacz także:
→ racuchy drożdżowe jak pączki
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 4 jabłka
– 2 szklanki lekko ciepłego mleka
– 500 g mąki
– 1 jajko
– 30g świeżych drożdży
– 1/3 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– około 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
▌Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?
Przygotować rozczyn drożdżowy: do garnuszka wlać około ½ szklanki lekko ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, nakryć spodeczkiem i odstawić na 5-10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
Mąkę przesiać do większej miski, wlać pozostałe mleko oraz rozczyn. Wbić jajko, dodać cukry i szczyptę soli. Ciasto mieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera. Następnie nakryć ciasto bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć też gniazda nasienne. Jabłka pokroić w większą kostkę i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 minut, by ciasto jeszcze podrosło.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcję ciasta. Racuchy drożdżowe smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy drożdżowe z jabłkami podawać posypane z cukrem pudrem. Dobrze smakują też z bitą śmietaną, konfiturami albo polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam! To są zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa!
Mojego także 😉
Apetycznie wyglądają te racuszki 🙂
Dziękuję Aniu 🙂
Racuszki z jabłkami uwielbiam, gdyż przypominają moje dzieciństwo 🙂
Uwielbiam takie placuszki 🙂 Pyszności 🙂