Ryba zapiekana z brokułami, papryką i serem
Ryba zapiekana z brokułami, papryką i serem
To idealny pomysł na niebanalny obiad. Rybą zapiekaną z brokułami, papryką i serem poczęstowałam kiedyś mamę. Tak bardzo posmakowała jej ta potrawa, że poprosiła mnie o przepis. Zapiekanka jest prosta. Robiłam ją już wiele razy i zawsze się udaje! Najczęściej kupuję dorsza albo solę. Wy możecie użyć dowolnej ryby. Polecam wam także inne moje zapiekanki z rybą:
ryba zapiekana z pieczarkami i porem
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ kg dowolnej ryby np. soli, dorsza
– 1 brokuł
– pół papryki żółtej i czerwonej
– kilka pieczarek
– kilka łyżek kukurydzy konserwowej
– 15 dag żółtego sera
– 1 ząbek czosnku
– małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)
– 2 jajka
– mąka do obtoczenia ryby
– sok z cytryny
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz
▌Jak zrobić rybę zapiekaną z brokułami, papryką i serem?
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w jajku z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku oraz w mące, usmażyć. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Papryki umyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, jajka, w których maczane były kawałki ryby, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć część warzyw: różyczki brokuła i papryki, następnie płaty usmażonej ryby. Polać połową sosu. Posypać resztą warzyw, polać resztą sosu i na koniec posypać startym żółtym serem. Rybę zapiekać w rozgrzanym piekarniku 20-30 min w temp. 190°C. Zapiekankę podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć