Potrawy dla DzieciPrzekąskiWegetariańskie

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

To przepyszne danie na słodko, które może służyć również jako przekąska czy deser. Ryż z jabłkami uwielbiałam szczególnie kiedy byłam dzieckiem. Często prosiłam mamę, by mi go przyrządzała na kolację. Potrawę wzbogaciłam dodatkiem suszonych śliwek. Ryż z jabłkami świetnie komponuje się z cynamonem, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz z dodatkiem bitej śmietany. Polecam wam również ryż zapiekany z jabłkami cynamonem.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 3-4 jabłka

– garść suszonych śliwek kalifornijskich

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka masła

– 2-3 krople esencji waniliowej

– 2 goździki (opcjonalnie)

– cukier (wedle uznania)

– bita śmietana i garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie)

Jak zrobić ryż z jabłkami?

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem masła. Dusić z dodatkiem goździków, aż puszczą sok i zmiękną. Śliwki zalać na chwilę wrzątkiem, po czym odsączyć. Pokroić i dodać do jabłek. Jabłka i śliwki doprawić cynamonem, dodać esencję waniliową oraz cukier wedle uznania. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Ryż wyłożyć na talerze, następnie uduszone jabłka ze śliwkami. Ryż można polać bitą śmietaną i  posypać pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

Helen G.

Ryż z jabłkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Uwielbiam to danie 🙂 Pyszne, rozgrzewające, i te jesienne aromaty… Chociaż częściej jest to u mnie śniadanie, niż obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button