Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
To przepyszne danie na słodko, które może służyć również jako przekąska czy deser. Ryż z jabłkami uwielbiałam szczególnie kiedy byłam dzieckiem. Często prosiłam mamę, by mi go przyrządzała na kolację. Potrawę wzbogaciłam dodatkiem suszonych śliwek. Ryż z jabłkami świetnie komponuje się z cynamonem, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz z dodatkiem bitej śmietany. Polecam wam również ryż zapiekany z jabłkami cynamonem.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 1 woreczek ryżu (100g)
– 3-4 jabłka
– garść suszonych śliwek kalifornijskich
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka masła
– 2-3 krople esencji waniliowej
– 2 goździki (opcjonalnie)
– cukier (wedle uznania)
– bita śmietana i garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ryż z jabłkami?
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem masła. Dusić z dodatkiem goździków, aż puszczą sok i zmiękną. Śliwki zalać na chwilę wrzątkiem, po czym odsączyć. Pokroić i dodać do jabłek. Jabłka i śliwki doprawić cynamonem, dodać esencję waniliową oraz cukier wedle uznania. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Ryż wyłożyć na talerze, następnie uduszone jabłka ze śliwkami. Ryż można polać bitą śmietaną i posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam to danie 🙂 Pyszne, rozgrzewające, i te jesienne aromaty… Chociaż częściej jest to u mnie śniadanie, niż obiad.
Ja to danie zazwyczaj jem na kolację niż na obiad.