Sałatka brokułowa z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem
Kolorowa pożywna sałatka na każdą okazję. Dodatek pora, czosnku i startego żółtego sera świetnie komponuje się z delikatnym w smaku brokułem. Sałatka brokułowa z jajkiem to idealna propozycja na lunch. W dodatku jest szybka w przygotowaniu. Brokuły mogą się gotować jednocześnie z jajkami, w osobnych garnkach.
Moja sałatka z brokułem zawiera także jajka, por, kukurydzę, fasolkę oraz żółty ser. Jest nie tylko smaczna ale też i zdrowa. Serdecznie polecam!
Zobacz także → sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem.
(duża salaterka)
Składniki:
– 1 brokuł
– 3 jajka
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 150 sera żółtego
– biała część pora
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem?
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, następnie drobno pokroić. Por pokroić w niedużą kostkę, po czym obficie posypać solą i pozostawić na około 10 minut, by zmiękł. Następnie ugnieść por za pomocą dłoni. Czosnek drobno posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Fasolkę dodatkowo przelać wrzątkiem na sitku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez i musztardę. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę z brokułem schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć