Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
To danie rodem ze słonecznej Italii. Kolory sałatki Caprese mają odzwierciedlać włoskie barwy. Często podaje się ją jako przystawkę do dania głównego. Świetnie sprawdza się również na przyjęciach.
Sałatkę Caprese możecie urozmaicić, dodając do niej kapary, oliwki, suszone pomidory, figi albo rukolę. Polecam, bo jest bardzo smaczna w swej prostocie 🙂
Zobacz także → sałatka grecka.
(Dla 1-2 osób)
Składniki:
– 2 dojrzałe pomidory
– 1-2 kulki mozzarelli
– kilka listków świeżej bazylii oraz suszona do posypania
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
▌Jak zrobić sałatkę Caprese?
Pomidory umyć, pokroić najlepiej ostrym nożem w plastry. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry. Układać na talerzu warstwami pomidor z mozzarellą, tworząc wianuszek. Sałatkę udekorować świeżymi listkami bazylii, suszonym zielem bazylii zaś posypać jej wierzch.
Potrawę skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Sałatkę Caprese podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pysznie:) moja ulubiona sałatka:d
Prezentuje się wspaniale:)
Uwielbiam, w najbardziej klasycznej, nieudziwnionej wersji.
Ja też 🙂
Wygląda nieźle.