PrzekąskiSałatki i surówkiWegetariańskie

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

To danie rodem ze słonecznej Italii. Kolory sałatki Caprese mają odzwierciedlać włoskie barwy. Często podaje się ją jako przystawkę do dania głównego. Świetnie sprawdza się również na przyjęciach.

Sałatkę Caprese możecie urozmaicić, dodając do niej kapary, oliwki, suszone pomidory, figi albo rukolę. Polecam, bo jest bardzo smaczna w swej prostocie 🙂

Zobacz takżesałatka grecka.

(Dla 1-2 osób)

Składniki:

– 2 dojrzałe pomidory

– 1-2 kulki mozzarelli

– kilka listków świeżej bazylii oraz suszona do posypania

– oliwa z oliwek

– ocet balsamiczny

– sól

– świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić sałatkę Caprese?

Pomidory umyć, pokroić najlepiej ostrym nożem w plastry. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry. Układać na talerzu warstwami pomidor z mozzarellą, tworząc wianuszek. Sałatkę udekorować świeżymi listkami bazylii, suszonym zielem bazylii zaś posypać jej wierzch.

Potrawę skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Sałatkę Caprese podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka Caprese
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button