Sałatka z rukolą i papryką
Sałatka z rukolą i papryką
Elegancka sałatka na bazie sałaty rzymskiej, z dodatkiem rukoli, pomidorów, papryki oraz prażonych orzechów pekan i nerkowców. Idealna zarówno jako przekąska solo, bądź z dodatkiem pieczywa. Sałatka z rukoli i orzechów sprawdzi się też ewentualnie jako dodatek do obiadu.
Do przygotowania sałatki z rukolą natchnął mnie brat, przesyłając zdjęcie sałatki wraz z listą składników. Przepis na sałatkę z rukolą i papryką jest moim zdaniem genialny w swej prostocie, zaś prażone orzechy pekan i nerkowce dodają jej wyjątkowego charakteru.
Zobacz także → sałatka z papryką i pomidorem samo zdrowie.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 3-4 liście sałaty rzymskiej
– garść rukoli
– 2 średnie pomidory
– 1 czerwona papryka
– garść orzechów pekan i nerkowców
– 1 łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
Sos winegret:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z rukolą i papryką?
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Liście sałaty rzymskiej porwać lub posiekać nożem. Rukolę dodać do sałaty. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Pomidora także pokroić w grubą kostkę. Koperek wraz natką pietruszki drobno posiekać nożem.
Orzechy pekan oraz nerkowce uprażyć na suchej patelni przez kilka minut często mieszając, aż zacznie wydobywać się przyjemny aromat.
Sos winegret: w miseczce wymieszać sok z cytryny z musztardą, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Następnie połączyć z olejem i dokładnie wymieszać, by sos się zemulgował. Polać nim sałatkę i wymieszać. Podawać od razu. Sałatkę z rucoli podawać do pieczywa na śniadanie lub kolację albo jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja chętnie wszystko co z rukolą, bo to moje ulubione „zielsko” 🙂