Sałatka z tuńczykiem i pieczarkami
Sałatka z tuńczykiem i pieczarkami
Z dodatkiem jajek oraz groszku. Sałatka z tuńczykiem i pieczarkami jest nie tylko bardzo smaczna ale też łatwa w przygotowaniu. Świetna zarówno na co dzień, jak i na imprezy. Pieczarki polecam wam podsmażyć na maśle i na koniec posolić. Będą wówczas smaczniejsze jak te gotowane.
Jeśli chodzi o tuńczyka to zdecydowanie smaczniejszy jest tuńczyk w oleju w kawałkach, jak ten w sosie własnym a co gorsza rozdrobniony. Sałatkę z tuńczyka i pieczarek możecie wzbogacić dodając posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz także
→ sałatka warstwowa z tuńczyka
→ szybka sałatka z tuńczykiem ( z jajkiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą).
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 3 jajka
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 250g pieczarek
– 1 puszka groszku konserwowego
– 1 mała cebula
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– kilka łyżek majonezu
– 1-2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i pieczarkami?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Następnie pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na 1 łyżce masła aż puszczą sok. Posolić, dodać odrobinę pieprzu.
Pieczarki odsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski. Tuńczyka odsączyć z zalewy i jeśli jest w kawałkach rozdrobnić widelcem. Groszek odsączyć z zalewy.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i majonez. Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Dokładnie wymieszać. Sałatkę z tuńczykiem i pieczarkami podawać schłodzoną w salaterce do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Lubię tuńczyka i lubię sałatki z niego i dawno nic nie robiłam 🙂 chyba czas i pora coś przygotować i z chęcią wypróbuję Twój sposób 😉
A ostatnio za mną chodził tuńczyk właśnie… Chyba mnie wyczułaś 🙂
Miło mi 😉
Pyszna sałatka i bardzo ją lubię, ale ostatnio o niej zapomniałam 🙂