Schab duszony z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami
Kruche mięso ze schabu duszone na wolnym ogniu z cebulą i pieczarkami, w sosie zagęszczonym mąką i śmietaną. Co tu dużo mówić – schab z pieczarkami to pyszny i sycący obiad. Polecam użyć gotowych plastrów schabu, których nie trzeba dodatkowo rozbijać tłuczkiem.
Zobacz także → schab duszony z szałwią i jabłkami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 750g gotowych plastrów schabu
– 450g pieczarek
– około 2 szklanki wody lub bulionu*
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– smalec do podsmażenia cebuli i mięsa
– sól, pieprz
*może być ewentualnie z kostki
▌Jak zrobić schab duszony z pieczarkami?
Plastry schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli są wystrarczająco cienkie (grubość około 1 cm), nie ma potrzeby rozbijać mięsa tłuczkiem. Plastry schabu posolić, posypać czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Na smalcu najpierw zeszklić cebule. Po 3 minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, po czym przełożyć do garnka.
Dodać 2 łyżki smalcu i na dużym gazie obmażyć na rumiano z obu plastry schabu. Mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą lub bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu i trochę soli. Schab dusić pod przykryciem 1 godzinę (mięso powinno być miękkie).
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry. Posmażyć na 1 łyżce masła. Posolić, posypać pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Na 10 minut przed końcem dusznia schabu dodać podsmażone pieczarki.
W ¼ kubka wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Dodać parę łyżek gorącego wywaru, a następnie 3 łyżki śmietany – dokładnie rozmieszać i wlać do sosu.
Schab duszony doprawić do smaku ewentualnie solą i pieprzem. Schab z pieczarkami podawać z ziemniakami puree, kaszą lub ryżem oraz z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć