Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem
Szybkie i bardzo łatwe ciasteczka. Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem to pyszny deser, który przygotujecie w kilkanaście minut. Ciasto francuskie, starte jabłka, cukier i cynamon to bardzo udane połączenie. Zamiast białego cukru z powodzeniem możecie użyć cukru trzcinowego.
Polecam użyć świeżego ciasta francuskiego z lodówki. Te mrożone wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Ślimaczki z ciasta z francuskiego na słodko to idealna przekąska dla niespodziewanych gości.
Zobacz także → palmiery cynamonowe.
(16-17 sztuk)
Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 4 jabłka
– 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki stopionego masła
▌Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem?
Masło stopić w garnuszku. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cukier, cynamon oraz stopione masło. Masę dokładnie wymieszać. Arkusz ciasta rozwinąć i na całą powierzchnię równomiernie wyłożyć nadzienie z jabłek. Ciasto zwinąć ciasno w rulon. Schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
Schłodzone ciasto pokroić równe kawałki o grubości około 1,5 cm. Ślimaczki z ciasta francuskiego ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach około 2 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 190°C do zarumienienia. Po ostudzeniu ślimaczki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Świetnie wyglądają te ślimaczki i pewnie też tak smakują 🙂
uwielbiam je 😀 az musze w koncu je zrobić jak bede miała chwilkę
Spróbuj Aniu 🙂
Prosta i szybka przekąska której smaku na pewno nie brakuje 😉
Jedne z najlepszych, a na pewno najszybszych ciasteczek, od których trudno się oderwać 😉
Dokładnie 🙂
Do kawki idealne 🙂 Bardzo chętnie bym zjadła takie ciasteczko 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Pyszne ślimaczki, ciasto francuskie jest niezawodne, zawsze wychodzą z niego fajne wypieki 🙂
Świetny pomysł na szybki słodki poczęstunek:)