Sos winegret
Sos winegret
Jest niezastąpiony do sałatek. Sos winegret to zimny sos na bazie oliwy i octu. Słowo „vinaigre” z francuskiego oznacza ocet. Sos winegret powinien mieć konsystencję emulsji i mieć słodko-kwaśny smak. Możecie wzbogacić go żółtkiem ale nie jest to konieczne. Przepis jest bardzo prosty 😉 Spróbujcie!
(na 1 średniej wielkości salaterkę sałatki)
Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek (lub ewentualnie innego oleju roślinnego np. słonecznikowy, rzepakowy)
– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
– 1 łyżeczka musztardy
– cukier do smaku
– sól, pieprz
– mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
– zioła prowansalskie (opcjonalnie)
▌Jak zrobić sos winegret?
W miseczce połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, zamieszać. Następnie dodać musztardę, cukier oraz zioła prowansalskie. Na koniec wlewać powoli oliwę z oliwek, mieszając, by sos się dobrze zemulgował i był gładki w konsystencji. Sos winegret stosować do wszelkich sałat z dodatkiem innych warzyw oraz do sałatki greckiej.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Prosty i pyszny sos winegret, uwielbiam go, dzięki za przepis
Ja dodaje jeszcze cebulki prażonej, jest wtedy jeszcze lepsze