Mięsa

Steki w sosie serowym

Steki w sosie serowym

Są soczyste i pachnące serem. Do zrobienia steków w serowym zainspirował mnie przepis pochodzący z książeczki Hanny Szymanderskiej „Najlepsze mięsa na polskim stole”. Mięso ze schabu jest duszone z dodatkiem białego wina. Sos serowy zrobiłam rozpuszczając ser camembert. Potrawa jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu.

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 60-70 dag schabu bez kości

– 2 łyżki masła klarowanego

– ok. ¾ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 opakowanie sera camembert (120g) (bez skórki)

– 200g śmietany 18%

– 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– po ½ łyżeczki tymianku i słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki szałwii

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić steki w sosie serowym?

Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć steki na większym ogniu, by się z dwóch stron zarumieniły. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać wino i dokładnie wymieszać (zeskrobując dno), wsypać zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę – zagotować. Po chwili dodać śmietanę i  pokrojony ser camembert, obrany ze skórki.

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Następnie włożyć z powrotem steki i chwilę potrzymać w cieple. Na koniec posypać sos posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Steki w sosie serowym podawać z ziemniakami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.

Smacznego!

Helen G.

Steki w sosie serowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Mimo, że przepis trochę zmodyfikowałam (zamiast camemberta użyłam serka topionego i pominęłam szałwię), obiad wyszedł przepyszny 🙂 Sos palce lizać! Przepis zapisałam, z pewnością jeszcze do niego wrócę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button