Steki w sosie serowym
Steki w sosie serowym
Są soczyste i pachnące serem. Do zrobienia steków w serowym zainspirował mnie przepis pochodzący z książeczki Hanny Szymanderskiej „Najlepsze mięsa na polskim stole”. Mięso ze schabu jest duszone z dodatkiem białego wina. Sos serowy zrobiłam rozpuszczając ser camembert. Potrawa jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 60-70 dag schabu bez kości
– 2 łyżki masła klarowanego
– ok. ¾ szklanki białego wytrawnego wina
– 1 opakowanie sera camembert (120g) (bez skórki)
– 200g śmietany 18%
– 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– po ½ łyżeczki tymianku i słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki szałwii
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić steki w sosie serowym?
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć steki na większym ogniu, by się z dwóch stron zarumieniły. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać wino i dokładnie wymieszać (zeskrobując dno), wsypać zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę – zagotować. Po chwili dodać śmietanę i pokrojony ser camembert, obrany ze skórki.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Następnie włożyć z powrotem steki i chwilę potrzymać w cieple. Na koniec posypać sos posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Steki w sosie serowym podawać z ziemniakami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ale to pysznie wygląda !
wygląda pysznie 🙂
Czy zamiast camemberta mogę użyć np. serka topionego? Bo mój narzeczony nie przepada za tego typu serem.
Jak najbardziej 🙂
Mimo, że przepis trochę zmodyfikowałam (zamiast camemberta użyłam serka topionego i pominęłam szałwię), obiad wyszedł przepyszny 🙂 Sos palce lizać! Przepis zapisałam, z pewnością jeszcze do niego wrócę. 🙂
Fajnie, że przepis Ci się spodobał. Zawsze można go zmodyfikować wedle własnego uznania 🙂