Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki

Smaczna i szybka w przyrządzeniu. Surówka z pora i marchewki pasuje do wielu dań obiadowych. Dobrze komponuje się zarówno z mięsami, rybami, jak i z kotletami jarskimi. Surówka ta opiera się na trzech podstawowych składnikach: porze, marchewce i jabłku. Ostrość pora możecie nieco złagodzić, sparzając go wrzątkiem na sitku.

W wersji fit zamiast śmietany możecie użyć gęsty jogurt. Osobiście bardzo lubię surówkę z pora i marchewki, choć czasem też robię klasyczną surówkę z pora. Dodaję do niej wtedy białą kapustę.

Zobacz także

surówka Colesław.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 por (biała część)

– 2 marchewki

– 1 duże jabłko

– 3 łyżki gęstej śmietany

– 1 łyżka majonezu

– trochę soku z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki ?

Wszystkie warzywa umyć. Białą część pora drobno pokroić nożem. Jeśli chcemy złagodzić ostrość pora, można przelać go na sitku wrzątkiem i następnie odsączyć z nadmiaru wody. Natomiast jeśli używamy surowy por, po pokrojeniu należy go posypać obficie solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł, po czym ugnieść dłońmi. Marchewki i jabłko obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Surówkę skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wymieszać. Surówkę z przed podaniem można schłodzić w lodówce, aby się „przegryzła”. Surówkę z pora i marchewki podawać do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich.

Smacznego !

Helen G.

Surówka z pora i marchewki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button