Surówka z pora i marchewki
Surówka z pora i marchewki
Smaczna i szybka w przyrządzeniu. Surówka z pora i marchewki pasuje do wielu dań obiadowych. Dobrze komponuje się zarówno z mięsami, rybami, jak i z kotletami jarskimi. Surówka ta opiera się na trzech podstawowych składnikach: porze, marchewce i jabłku. Ostrość pora możecie nieco złagodzić, sparzając go wrzątkiem na sitku.
W wersji fit zamiast śmietany możecie użyć gęsty jogurt. Osobiście bardzo lubię surówkę z pora i marchewki, choć czasem też robię klasyczną surówkę z pora. Dodaję do niej wtedy białą kapustę.
Zobacz także
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 por (biała część)
– 2 marchewki
– 1 duże jabłko
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżka majonezu
– trochę soku z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z pora i marchewki ?
Wszystkie warzywa umyć. Białą część pora drobno pokroić nożem. Jeśli chcemy złagodzić ostrość pora, można przelać go na sitku wrzątkiem i następnie odsączyć z nadmiaru wody. Natomiast jeśli używamy surowy por, po pokrojeniu należy go posypać obficie solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł, po czym ugnieść dłońmi. Marchewki i jabłko obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Surówkę skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wymieszać. Surówkę z przed podaniem można schłodzić w lodówce, aby się „przegryzła”. Surówkę z pora i marchewki podawać do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię, pasuje do każdego mięska 🙂 dawno nie robiłam, pora to nadrobić 🙂
Bardzo apetyczna suróweczka 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszna ta surówka 🙂