Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
Lekka, idealna na lato. Surówkę z kapusty pekińskiej lubię za jej uniwersalność. Pasuje do większości potraw. Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej zajmie wam tylko kilka minut. Jeśli przyrządzacie tę surówkę poza sezonem letnim, zamiast ogórka gruntowego możecie dać ogórek szklarniowy. Trzeba go wtedy obrać ze skórki.
Zobacz także
→ surówka z kapusty pekińskiej i papryki
→ surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ małej kapusty pekińskiej
– 2 ogórki gruntowe
– ½ białej części pora
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 2 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka majonezu
– sok z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Por umyć, drobno pokroić nożem. Posypać obficie solą i odstawić na chwilę. Następnie ugnieść w dłoniach (dzięki temu zmięknie). Kapustę podzielić na liście, umyć, odciąć białą część, zielone liście zaś drobno poszatkować. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. W kubeczku połączyć śmietanę, majonez, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny i cukier do smaku. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do większości dań, zarówno do mięs, ryb, jak i potraw typowo wegetariańskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pasuje do wielu dań ale sama w sobie też jest pyszna 😉
apetyczna sałatka!
Zachęcająco 🙂 pozdrawiam
Tylko kilka składników, a na pewno dobre.Nigdy w takim składzie nie roniłam , ale chyba jutro, nie pojutrze, do grilla zrobię.
Pozdrawiam