Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Lekka, idealna na lato. Surówkę z kapusty pekińskiej lubię za jej uniwersalność. Pasuje do większości potraw. Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej zajmie wam tylko kilka minut. Jeśli przyrządzacie tę surówkę poza sezonem letnim, zamiast ogórka gruntowego możecie dać ogórek szklarniowy. Trzeba go wtedy obrać ze skórki.

Zobacz także

surówka z kapusty pekińskiej i papryki

surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ małej kapusty pekińskiej

– 2 ogórki gruntowe

– ½ białej części pora

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka majonezu

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Por umyć, drobno pokroić nożem. Posypać obficie solą i odstawić na chwilę. Następnie ugnieść w dłoniach (dzięki temu zmięknie). Kapustę podzielić na liście, umyć, odciąć białą część, zielone liście zaś drobno poszatkować. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć zalewy.

Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. W kubeczku połączyć śmietanę, majonez, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny i cukier do smaku. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do większości dań, zarówno do mięs, ryb, jak i potraw typowo wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z kapusty pekińskiej
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Tylko kilka składników, a na pewno dobre.Nigdy w takim składzie nie roniłam , ale chyba jutro, nie pojutrze, do grilla zrobię.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button