Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
To lubiana w moim rodzinnym domu surówka do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej i papryki często gości u rodziców podczas świątecznego obiadu. Mama zwykle robi jeszcze surówkę z marchewki albo surówkę z kiszonej kapusty.
Surówka z kapusty pekińskiej dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jak i z jarskimi. Składniki możecie dowolnie modyfikować i zmieniać ich proporcje. Mnie bardzo smakuje poniższe połączenie warzyw.
Zobacz także → surówka z kapusty pekińskiej (klasyczna)
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ większej kapusty pekińskiej lub 1 mała
– ½ białej części pora
– 1 nieduża czerwona papryka
– 1 mały pomidor
– ½ puszki kukurydzy
– pół pęczka szczypiorku
– 2 łyżki śmietany
– 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
– sok z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?
Wszystkie warzywa umyć. Pora drobno posiekać i posypać solą. Odstawić na kilka minut, po czym ugnieść dłońmi (dzięki temu zmięknie. Kapustę drobno posiekać nożem (białą część odciąć, kroić jedynie zielone liście). Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Można go ewentualnie wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W kubku przygotować sos. Wymieszać śmietanę wraz z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Polać nim surówkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Raz jeszcze wymieszać. Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki podawać do wszelkich dań obiadowych.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Libię takie surówki 🙂 Ja ubolewam tylko nad tym, że kapust nie da się kupić ciut mniejszych 😛
Kapusta pekińska na szczęście nie jest taka ogromna 🙂 Może miałaś na myśli białą?
Ale przepysznie się prezentuje, ja często dodaje jeszcze ogórka kiszonego i pierś z kurczaka <3
Wykorzystam przepis z pewnością 🙂
lubię takie propozycje 🙂
Bardzo ciekawa inspiracja, zwłaszcza, że to propozycja wegetariańska 🙂 Czy por nie musi być wcześniej sparzony? Nie był zbyt twardy? Pozdrawiam!
Nie musi, ponieważ posypuję go obficie solą i odstawiam na ok.10 minut. Następnie ugniatam go dłońmi i jest miękki 🙂