Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty dobrze będzie komponować się w szczególności z daniami mięsnymi. Jest bardzo zdrowa, bogata szczególnie w witaminę C. W moim rodzinnym domu kapustę kiszoną jadło się jedynie z cebulą, lekko posłodzoną.
Babcia natomiast dawała startą marchewkę oraz jabłko i mnóstwo koperku. Ja swoją wersję surówki z kiszonej kapusty wzbogaciłam również o dodatek ogórków kiszonych, które fajnie podnoszą smak potrawy. Możecie dać też opcjonalnie ogórki konserwowe.
Zobacz także → surówka z kiszonej kapusty z papryką.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 400g kiszonej kapusty (1 woreczek)
– 1 mała marchewka
– 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
– 1 jabłko
– 1 mała cebula
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– cukier do smaku
– koperek/natka pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
Kapustę lekko odcisnąć z wody, pokroić nożem włożyć do salaterki. Marchewkę, ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę drobniutko pokroić. Surówkę polać olejem.
Surówkę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany świeży koper albo natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Surówkę z kiszonej kapusty podawać do obiadu, pasuje szczególnie do dań mięsnych, np. do kotletów mielonych.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
fajna taka polska surówka:)
U mnie jada się bardzo podobnie, pomijamy jedynie ogórka 🙂 Bardzo lubię taka surówkę do smażonej rybki! 😀