Szarlotka z kruszonką
Idealna szarlotka z kruszonką
Tradycyjny przepis, który nigdy nie zawodzi! Szarlotka na kruchym cieście na bazie masła, z dodatkiem kakao, bezową pianką i pyszną kruszonką. Szarlotka z kruszonką to łatwe w upieczeniu ciasto, choć nie ukrywam – trochę pracochłonne.
Obranie, pokrojenie i uprażenie 2 kg jabłek zajmuje trochę czasu, jednakże taka masa jabłkowa jest o niebo smaczniejsza od kupnych, prażonyc jabłek ze słoika. Aby masa jabłkowa nie była zbyt mokra i „nie wylewała się” poza brzegi ciasta, warto dodać mąkę ziemniaczaną.
Szarlotka według mojego przepisu nie jest za słodka. Jeśli preferujecie bardzo słodkie ciasta, dajcie do masa jabłkowej więcej cukru.
Do tradycyjnej szarlotki nie wybieram specjalnego gatunku jabłek jak np. polecana przez wszystkich antonówka czy szara reneta. Daję takie jabłka, jakie akurat mam pod ręką. Jeśli są za mało kwaskowe, dodaję do musu trochę soku z cytryny.
Dodatek gorzkiego kakao pod warstwą bezy ciekawie komponuje się całością ciasta.
Idealna szarlotka z kruszonką jest wilgotna od jabłek, puszysta oraz pachnąca cynamonem i kardamonem. Ciasto idealne na weekend czy okazje 🙂 Piekę je dość regularnie, bowiem to ulubione ciasto męża.
Zobacz także → szarlotka tatrzańska.
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 5 żółtek
– 3 szklanki mąki tortowej
– 200g masła (1 kostka)
– 4 łyżki smalcu
– ½ szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
– 2 kg jabłek
– 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli jabłka są kwaśne to więcej)
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/3 – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
– trochę soku z cytryny (do smaku)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana z białek:
– 5 białek
– niepełna szklanka cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
– 1 pełna łyżeczka kakao
– cukier puder posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić szarlotkę z kruszonką?
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kostkę. Przełożyć do większego garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier brązowy i dusić na małym gazie przez 20 minut, aż jabłka zaczną się powoli rozpadać, lecz część nadal będzie w kawałkach. Po paru minutach duszenia dodać dodać mielony cynamon i kardamon. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i dokłanie wymieszać. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do przestygnięcia.
Kruche ciasto: Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło (łatwiej zagniatać kruche ciasto jak z zimnym), żółtka, cukry i proszek do pieczenia. Zagnieść elastyczne kruche ciasto. Wstawić na około 15 minut do zamrażalnika.
Piana: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Schłodzone w zamrażalniku ciasto podzielić na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wylepić dno dużej, prostokątnej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub rozwałkować na prostokąt i przełożyć na wałku do ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 12 minut w nagrzanym piekarniku.
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy, następnie przy pomocy sitka przyprószyć owoce kakaem. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą 1/3 część schłodzonego ciasta.
Szarlotkę z kruszonką wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 35-40 minut do zarumienienia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać raczej w lodówce, w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo apetyczna kombinacja składników! Ciasto wygląda smakowicie 😀
szarlotka idealna na wszystko:)
Najlepsza na świecie, wszystkim którzy ją jedli, smakowała. Piekłam ją wiele razy i nigdy sie nie zawiodłam. Znika raz dwa 😀
To prawda, jest pyszna:-)