Szarlotka z masłem orzechowym
Szarlotka z masłem orzechowym
Pyszna, z orzechową nutą. Szarlotkę z masłem orzechowym jadłam kiedyś u znajomej. Tak mi posmakowała, że poprosiłam Anitę o przepis. Ciasto jest dosyć łatwe w upieczeniu. Polecam jako odmianę dla klasycznej szarlotki z bezą.
(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm)
Składniki:
Ciasto:
– 5 żółtek
– niepełna szklanka cukru pudru
– 120g masła orzechowego (ok.1/3 słoika)
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek oleju
Mus jabłkowy:
– 1,5 kg jabłek
– 2 łyżki wody
– 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości jabłek)
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
Beza:
– 5 białek
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
▌Jak zrobić szarlotkę z masłem orzechowym?
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurt i masło orzechowe i olej. Ucierać. Masa będzie bardzo gęsta i lepka ale taka ma być. Średniej wielkości foremkę o wym. 21x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i ⅔ pokruszonych orzechów ziemnych. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190˚C i piec przez 30 minut.
Mus jabłkowy: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla podlać wodą i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Posłodzić i dodać cynamon.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier i nadal miksować. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pianę z białek wylać na podpieczone ciasto i piec jeszcze przez 25 minut, zmniejszając temperaturę do 170˚C.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć