Mięsa

Szynka pieczona w musztardzie

Szynka pieczona w musztardzie

Krucha i soczysta, pachnąca czosnkiem i musztardą. Szynka pieczona w musztardzie, czy jak kto woli – w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Nadziana plasterkami czosnku. Potrawa idealna na weekend ub okazje typu święta.

Zobacz także → szynka pieczona z rękawa. 

(Dla 6-7 osób)

Składniki:

– 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)

– 1 cebula

– ½ szklanki wody

– 3 łyżki musztardy sarepskiej albo dijon

– 3 łyżki musztardy czeskiej albo innej łagodnej

– 1 łyżka miodu

– 2 łyżki oleju

– 4 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki czosnku granulowanego

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić szynkę pieczoną w musztardzie?

Szynkę wieprzową umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą oraz pieprzem. W trzech miejscach zrobić nacięcia nożem i włożyć w nie pokrojony w plasterki czosnek.

W miseczce wymieszać ze sobą musztardy, miód, olej, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz papryki. Dodać nieco soli i piepru. Marynatą musztardową posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Umieścić w żaroodporny, zamkniętym naczyniu i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie dolać wody do mięsa, delikatnie wymieszać. Szynkę obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Dodać ziele agnielskie oraz liść laurowy. Szynkę wstawić do nagrzanego do 190˚-200˚C piekarnika i piec przez około 2 godziny* (do miękkości mięsa).

*1g mięsa pieczemy 1godz. + 30 minut

Podczas pieczenia mięsao 2-3 krotnie przewracać na drugą stronę i polewać powstałym wywarem. Po upieczeniu mięso pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie pokroić w plastry.

Do pozostałego po upieczeniu wywaru można dodać około 300 ml bulionu i przygotować sos. Zagotować i zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w ¼ szklank wody. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Szynkę pieczoną w marynacie musztardowej podawać z ziemniakami albo kluseczkami oraz z dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Szynka pieczona w musztardzie
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Ale mi narobiłaś smaka… Tak cudownie wgląda to mięso… U mnie dziś mielone, ale może jutro…

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button