Tarta z fetą i krewetkami
Tarta z fetą i krewetkami
Dla wszystkich smakoszy owoców morza. Wytrawną tartę z fetą i krewetkami jadłam kiedyś w restauracji. Z racji, iż uwielbiam owoce morza, postanowiłam odtworzyć smak tej potrawy. Krewetki dobrze komponują się z serem feta, pomidorem i czarnymi oliwkami. Polecam wam również tartę z wędzonym łososiem.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 200g mąki
– 120g zimnego masła
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki wody
Nadzienie:
– 200g świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (black tiger)
– 200g (1 op.) sera typu feta w kostkach w zalewie solankowej
– 1 pomidor
– kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
– 2 jajka
– 100 ml mleka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, chili
▌Jak zrobić tartę z fetą i krewetkami?
Ciasto: Masło podzielić na mniejsze kawałki, mąkę przesiać prze sito i wsypać do miski. Dodać masło, jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej i wstawić do lodówki na 20 minut.Foremkę o średnicy 24 cm lub specjalną do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem dno i boki (w przypadku zwykłej tortownicy tylko 1/3 boku). Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez 15-20 minut. Nadzienie: Krewetki rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i posolić odstawić w chłodne miejsce. Ser feta odsączyć z zalewy. Połowę dodać do jajek wymieszanych z mlekiem i Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodać pietruszkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczypty chili. Po chwili wrzucić krewetki i smażyć 3 minuty na średnim ogniu. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Oliwki wyjąć z zalewy i przekroić na pół.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć pomidory, następnie wylać masę jajeczno-serową. Na wierzch ułożyć krewetki i połówki oliwek. Piec jeszcze ok. 45 minut w temperaturze 200˚C. Tartę z fetą i krewetkami kroić na porcje.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zdecydowanie moje klimaty. Szkoda, ze Mezczyzna nie lubi wytrawnych tart…
Ja jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnej tarty… Hm, czas to zmienić 🙂
Robię w sumie tylko wytrawne tarty…ale chyba zastąpię czymś tutaj krewetki, jeśli się da 😉
piękna!