Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Smakowita, pachnąca czosnkiem, gałką muszkatołową i orzechami. Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to pomysł na szybki smaczny posiłek. Tym razem zagniatać kruche ciasto, użyłam gotowego ciasta francuskiego (świeżego).
Połączenie szpinaku, sera pleśniowego i czosnku jest fantastyczne! Ser pleśniowy Lazur możecie ewentualnie zastąpić gorgonzolą bądź mozzarellą. Pokruszone orzechy włoskie nadają daniu ciekawego posmaku – polecam spróbować:)
Zobacz także
→ tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą
→ tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
– 100g sera pleśniowego Lazur
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 jajka
– ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
– ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżka masła (dałam klarowane)
– sól, pieprz cayenne (chili)
▌Jak zrobić tartę ze szpinakiem na cieście francuskim?
Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i mieszać od czasu do czasu aż się rozpuści. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą, chili i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać.
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, poprzycinać rogi (przydadzą się na wierzch). Spód tarty podpiec w nagrzanym do temp. 200˚C piekarniku przez 15 minut.
Do masy szpinakowej dodać śmietanę wymieszaną jajkami. Dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Posypać pokruszonymi orzechami. Z pozostałych ścinek ciasta francuskiego zrobić kratkę. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temp. 200˚C. Podawać gorącą. Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim nie wymaga już żadnych dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
jest pyszna! ja dodaje jeszcze pomidory suszone w zalewie z oleju słonecznikowego:)