MięsaPotrawy mączne

Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami

Tortille zapiekane z mięsem mielonym z pieczarkami

Sycący obiad z piekarnika z mięsem mielonym w roli głównej. Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami pod kołderką sera żółteo zachwycą niejedno podnienbienie. Tortille są lekko chrupiące, idealnie komponują się z farszem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Rozpływają się ustach.

Zobacz także → naleśniki zapiekane po meksykańsku.

(8 sztuk)

Składniki:

– 8 placków tortilli pszennej (2 op.)

– 400g dowolnego mięsa mielonego (u mnie z karkówki)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 200g tartego sera żółtego

– 250g pieczarek

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka bazylii

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka oregano

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju lub smalcu do podsmażenia mięsa

– 1 łyżka masła do podsmażenia pieczarek

Jak zrobić tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami?

Ser żółty zetrzeć za tarce o grubych oczkach.

Na patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać mięso mielone. Smażyć przez kilka minut na większym gazie, aż mięso straci swój surowy kolor. Dodać posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz cukier. Mięso dusić pod przykryciem na małym gazie jeszcze 10 minut. Na koniec dodać większość startego żółtego sera (resztę pozostawić do posypania zapiekanki) wraz z posiekaną natką pietruszki. Wymieszać i zestawić z ognia.

Pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem dodać do mięsa mielonego i wymieszać.

Na jednym krańcu placka wyłożyć porcję farszu i zwinąć ciasno jak krokiety, najpierw składając boki placka do środka a następnie zwinąć placek w rulon.

Tortille z mięsem mielonym przełożyć do żarodopornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Wierzch posypać tartym żółtym serem. Zapiekać około 20 minut 180⁰C do lekkiego zarumienienia zapiekanki. Podawać ora razu gorące. Można polać ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close