Truskawkowa owsianka
Truskawkowa owsianka
To pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki. Warto jeść te owoce na różne sposoby. Truskawkowa owsianka zasmakuje zarówno dziecku, jak i osobie dorosłej. Proporcje możecie zwiększyć, w zależności od upodobań:) Polecam wzbogacić truskawkową owsiankę dodatkiem orzechów i rodzynek. Spróbujcie też innych wersji owsianki:
owsianka z jabłkiem i orzechami
(Dla 1 osoby)
Składniki:
– 4-5 łyżek płatków owsianych górskich
– ok.1 szklanka mleka
– kilka truskawek
– garść orzechów włoskich
– 1-2 łyżki rodzynek
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka miodu
▌Jak zrobić truskawkową owsiankę?
Płatki zalać mlekiem i zagotować. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka. Zestawić z gazu, dodać masło i zamieszać. Przelać płatki do miseczki, posłodzić miodem. Truskawki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dodać do ugotowanej owsianki. Na wierzch pokruszyć garść orzechów.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pyszności:)
uwielbiam takie smaczne poranki z tak pyszną owsianką <3